Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Jadłospis na 2 tygodnie

Metoda żywienia niskowęglowodanowego tzw.dieta optymalna polega na ograniczaniu produktów pochodzenia węglowodanowego, a w żywieniu stosujemy białko zwierzęce i tłuszcze zwierzęce. Przyjęta proporcja to na 1g białka stosujemy 0,5-0,8 g węglowodanów i 2-4g tłuszczu. To ogólna zasada. Należy ją zmieniać przede wszystkim u osób otyłych. Zmniejszać tłuszcz, aby organizm zaczął czerpać ze swoich zapasów, i uwalniać własną tkankę. Wyjątkiem jest też cukrzyca, gdzie indywidualnie należy podejść do pacjenta.

Przeciętnie średniej wagi człowiek powinien zjadać 60-90 g białka/dobę. Po przebudowie, która trwa ok. trzy miesiące zmniejszamy ilość spożywanego białka. w naszej krwi krąży ok 100mg% cukru. Dawka dla dorosłego człowieka, to 50-70 g. Jeżeli chodzi o tłuszcz, to w różnych porach roku zjadamy go różne ilości. Np. zimą zdecydowanie więcej, ponieważ poza energią musimy ogrzać swój organizm. Latem natomiast nie jest go tyle potrzebne. Bozia nam daje za darmo ogromne dawki. Korzystajmy z tego daru. Poza energią otrzymujemy inne dodatkowe walory (promienie słoneczne), które potem pozwalają nam przetrwać zimę bez depresji.

Przygotowałem państwu przykładowy jadłospis ułożony według zasad diety optymalnej na dwa tygodnie. Można z niego korzystać dowolnie tzn. wybieramy dany dzień i stosujemy go . Nie wybieramy np. śniadania z jednego dnia, a obiado-kolacji z innego. Podane numery przepisów dotyczą Książki Kucharskiej dra Kwaśniewskiego.

Życząc smacznego polecam

Dzień pierwszy

Śniadanie:
jajecznica na słoninie z żółtek, chleb białkowy, masło, kawa ze śmietanką 36%, pomidor, ogórek, sałata.
Waga Produkty B T W
60 żółtka 9,6 19,1 0,4
50 słonina 1,4 41,9 0
35 chleb białkowy 2,2 1,2 10,2
20 masło 0,1 16,5 0,1
20 śmietanka do kawy 36% 0,4 7,2 0,4
30 pomidor 0,3 0,1 1,1
Razem 14,1 85,9 12,2
Proporcja 1 6,1 0,9
Obiadokolacja:
zupa pomidorowa, lane kluski, golonka na smalcu, ziemniaki, kapusta młoda zasmażana (przepis nr 498).
Waga Produkty B T W
60 zupa pomidorowa 2,6 17,7 1,8
50 lane kluski 1,0 4,3 0
35 golonka ze skórką 18,6 24,6 0
20 kapusta młoda zasmażana 1,6 20,7 7,8
20 smalec 0 10,0 0
30 ziemniaki 2,0 0 22,4
Razem 25,8 77,3 32,0
Proporcja 1 3,0 1,2
Całość 39,9 163,2 44,1
Całość proporcja 1 4,1 1,1

Dzień drugi

Śniadanie:
jajecznica na słoninie z żółtek, chleb musli, masło, kawa ze śmietanką 36%, pomidor, ogórek, sałata.
Waga Produkty B T W
60 żółtka 9,6 19,1 0,4
40 słonina 1,0 33,5 0
35 chleb musli 2,2 1,2 11,6
20 masło 0,1 16,5 0,1
20 śmietanka do kawy 36% 0,4 7,2 0,4
30 pomidor 0,3 0,1 1,1
Razem 13,6 77,5 13,6
Proporcja 1 5,7 1
Obiadokolacja:
rosół, lane kluski, karkówka w żółtku i tartej bułce na smalcu, ziemniaki, mizeria ze śmietaną.
Waga Produkty B T W
200 rosół 1,8 3,4 0
10 lane kluski 1,0 4,3 0
80 karkówka 12,9 18,2 0
20 żółtka 3,2 6,4 0,1
20 smalec 0,22 19,9 0
150 ziemniaki 2,0 0 22,4
100 mizeria ze śmietaną 1,6 20,7 7,8
10 bułka tarta 1,0 0,2 7,8
Razem 24,4 73,2 30,3
Proporcja 1 3,1 1,3
Całość 37,0 150,7 43,9
Całość proporcja 1 4,1 1,2

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
Kumax

Niezależna Telewizja