Jadłospis na 2 tygodnie
Metoda żywienia niskowęglowodanowego tzw.dieta optymalna polega na ograniczaniu produktów pochodzenia węglowodanowego, a w żywieniu stosujemy białko zwierzęce i tłuszcze zwierzęce. Przyjęta proporcja to na 1g białka stosujemy 0,5-0,8 g węglowodanów i 2-4g tłuszczu. To ogólna zasada. Należy ją zmieniać przede wszystkim u osób otyłych. Zmniejszać tłuszcz, aby organizm zaczął czerpać ze swoich zapasów, i uwalniać własną tkankę. Wyjątkiem jest też cukrzyca, gdzie indywidualnie należy podejść do pacjenta.
Przeciętnie średniej wagi człowiek powinien zjadać 60-90 g białka/dobę. Po przebudowie, która trwa ok. trzy miesiące zmniejszamy ilość spożywanego białka. w naszej krwi krąży ok 100mg% cukru. Dawka dla dorosłego człowieka, to 50-70 g. Jeżeli chodzi o tłuszcz, to w różnych porach roku zjadamy go różne ilości. Np. zimą zdecydowanie więcej, ponieważ poza energią musimy ogrzać swój organizm. Latem natomiast nie jest go tyle potrzebne. Bozia nam daje za darmo ogromne dawki. Korzystajmy z tego daru. Poza energią otrzymujemy inne dodatkowe walory (promienie słoneczne), które potem pozwalają nam przetrwać zimę bez depresji.
Przygotowałem państwu przykładowy jadłospis ułożony według zasad diety optymalnej na dwa tygodnie. Można z niego korzystać dowolnie tzn. wybieramy dany dzień i stosujemy go . Nie wybieramy np. śniadania z jednego dnia, a obiado-kolacji z innego. Podane numery przepisów dotyczą Książki Kucharskiej dra Kwaśniewskiego.
Dzień pierwszy
Śniadanie:jajecznica na słoninie z żółtek, chleb białkowy, masło, kawa ze śmietanką 36%, pomidor, ogórek, sałata.
Waga | Produkty | B | T | W |
---|---|---|---|---|
60 | żółtka | 9,6 | 19,1 | 0,4 |
50 | słonina | 1,4 | 41,9 | 0 |
35 | chleb białkowy | 2,2 | 1,2 | 10,2 |
20 | masło | 0,1 | 16,5 | 0,1 |
20 | śmietanka do kawy 36% | 0,4 | 7,2 | 0,4 |
30 | pomidor | 0,3 | 0,1 | 1,1 |
Razem | 14,1 | 85,9 | 12,2 | |
Proporcja | 1 | 6,1 | 0,9 |
zupa pomidorowa, lane kluski, golonka na smalcu, ziemniaki, kapusta młoda zasmażana (przepis nr 498).
Waga | Produkty | B | T | W |
---|---|---|---|---|
60 | zupa pomidorowa | 2,6 | 17,7 | 1,8 |
50 | lane kluski | 1,0 | 4,3 | 0 |
35 | golonka ze skórką | 18,6 | 24,6 | 0 |
20 | kapusta młoda zasmażana | 1,6 | 20,7 | 7,8 |
20 | smalec | 0 | 10,0 | 0 |
30 | ziemniaki | 2,0 | 0 | 22,4 |
Razem | 25,8 | 77,3 | 32,0 | |
Proporcja | 1 | 3,0 | 1,2 | |
Całość | 39,9 | 163,2 | 44,1 | |
Całość proporcja | 1 | 4,1 | 1,1 |
Dzień drugi
Śniadanie:jajecznica na słoninie z żółtek, chleb musli, masło, kawa ze śmietanką 36%, pomidor, ogórek, sałata.
Waga | Produkty | B | T | W |
---|---|---|---|---|
60 | żółtka | 9,6 | 19,1 | 0,4 |
40 | słonina | 1,0 | 33,5 | 0 |
35 | chleb musli | 2,2 | 1,2 | 11,6 |
20 | masło | 0,1 | 16,5 | 0,1 |
20 | śmietanka do kawy 36% | 0,4 | 7,2 | 0,4 |
30 | pomidor | 0,3 | 0,1 | 1,1 |
Razem | 13,6 | 77,5 | 13,6 | |
Proporcja | 1 | 5,7 | 1 |
rosół, lane kluski, karkówka w żółtku i tartej bułce na smalcu, ziemniaki, mizeria ze śmietaną.
Waga | Produkty | B | T | W |
---|---|---|---|---|
200 | rosół | 1,8 | 3,4 | 0 |
10 | lane kluski | 1,0 | 4,3 | 0 |
80 | karkówka | 12,9 | 18,2 | 0 |
20 | żółtka | 3,2 | 6,4 | 0,1 |
20 | smalec | 0,22 | 19,9 | 0 |
150 | ziemniaki | 2,0 | 0 | 22,4 |
100 | mizeria ze śmietaną | 1,6 | 20,7 | 7,8 |
10 | bułka tarta | 1,0 | 0,2 | 7,8 |
Razem | 24,4 | 73,2 | 30,3 | |
Proporcja | 1 | 3,1 | 1,3 | |
Całość | 37,0 | 150,7 | 43,9 | |
Całość proporcja | 1 | 4,1 | 1,2 |