Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Anyż (Pimpinella anisum)

Anyż nazywany jest też Biedrzeńcem. Jest to roślina jednoroczna, pochodząca z Egiptu, Azji Mniejszej, Chin, Indii i obszarów basenu Morza Śródziemnego. Największymi producentami anyżu są Bułgaria, Hiszpania, Turcja, Chile, Argentyna, Meksyk, Indie. Owoce anyżu mają charakterystyczny zapach, podobny nieco do zapachu kminku, lecz bardziej intensywny i słodkawy. w Polsce anyż został rozpropagowany przez zakon Benedyktynów.

Zawiera olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne.

Anyż w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków. Nawet małe dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyżem aromatyzuje się kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu, potrawy kuchni indyjskiej, cukierki, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce morza. Anyż ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek, syropów, likierów.

Ciekawostki

  • Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci.
  • Pobudza apetyt, reguluje trawienie.
  • U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe.
  • Anyż ma działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu.
  • Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze.
  • Dojrzałe i wysuszone owoce powinny być zbierane pomiędzy lipcem a sierpniem.

Anyż (Pimpinella anisum)

Anyż jest popularnym ziołem znanym już od czasów starożytnych systemów medycznych: chińskiego i indiańskiego. Wyodrębniono wiele gatunków anyżu, jednak najbardziej popularny jest gatunek wywodzący się z Hiszpanii. Jest on koloru popielatego. Anyż należy do tej samej botanicznej rodziny (Umbelliferae), co pietruszka i marchew.

Zioło anyżu to sposób na pozbycie się tłustej skóry, jest stosowane w celu poprawienia pamięci, łagodzi męczące kaszle, pomaga w produkcji mleka u matek karmiących, działa jako naturalny związek zobojętniający kwasy w niestrawnożci czy w czasie zgagi. Wszystkie te zalety anyżu mogą być spełnione w bardzo prosty sposób. Wystarczy zagotować około 1 l wody, następnie dodać 7 łyżeczek zioła do gotującej się wody, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do odparowania połowy wywaru. Przecedzić, i do ciepłego jeszcze wywaru dodać 4 łyżeczki miodu i gliceryny. Brać 2 łyżeczki syropu co kilka godzin w celu złagodzenia kaszlu, lub 2 łyżki trzy razy dziennie na poprawienie pamięci. Jeżli anyż jest używany w postaci herbatki ziołowej wystarczy wypić 2 szklanki raz lub dwa razy dziennie na problemy skórne, produkcję mleka lub w celu złagodzenia dolegliwożci żołądkowych.

Anyż był uprawiany w starożytnym Egipcie około 4000 lat temu. Medyczne teksty podają, że nasiona anyżu były używane jako środek moczopędny, do leczenia problemów z trawieniem, oraz do łagodzenia bólów zęba. Ziele anyżu było również bardzo dobrze znane starożytnym Grekom. Dioscorides (1 wiek AD) pisał, że anyż "ogrzewa, osusza, rozkłada; ułatwia oddychanie, łagodzi ból, prowokuje oddawanie moczu oraz łagodzi pragnienie". w swoim "Nowym Zielarzu" z 1551 roku, William Turner zanotował, że "Anyż powoduje słodszy, żwieższy oddech...".

SUROWCE LECZNICZE

Nasiona, olejek aromatyczny.

ZASTOSOWANIE

Nasiona anyżu znane są jako środek pomagający w redukcji gazów i wzdęć, oraz uspokaja problemy trawienne. Zioło to jest dawane niemowlętom i dzieciom w celu łagodzenia kolek. Ludzie starsi również mogą je stosować do łagodzenia nudnożci i niestrawności. Antyspazmatyczne właściwożci nasion anyżu powodują, że jest on pomocny przy bólach menstruacyjnych, astmie, kokluszu i innych konwulsyjnych kaszlach, przy zapaleniu oskrzeli. Uważa się, że anyż zwiększa produkcję mleka u matek karmiących, jak również może być pomocny w leczeniu impotencji i oziębłości. Olejek aromatyczny z anyżu jest stosowany na podobne dolegliwożci, jest również używany zewnętrznie na wszy i świerzb.
UWAGA: Olejek anyżowy może być używany tylko pod nadzorem profesjonalisty zielarza. Nie brać anyżu w czasie ciąży, z wyjątkiem ilości używanych normalnie w czasie gotowania.

WYSTĘPOWANIE i UPRAWA

Anyż pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, Zachodniej Azji, Północnej Afryki. Anyż jest szeroko uprawiany dla jego nasion, które są używane zarówno w medycynie naturalnej, jak również jako środek smakowy w gotowaniu.
Anyż jest rożliną jednoroczną. Nasiona anyżu należy sadzić w suchą, lekką glebę wczesnym latem. Małe rożlinki powinny być oddalone od siebie na odleglożć 10cm. Anyż potrzebuje 120 dni wolnych od przymrozków, aby wyprodukować w pełni dojrzałe główki nasienne.

SKŁADNIKI

Anyż zawiera olejki lotne (70-90% anethole, razem z metylem i innymi terpenami), flawonoidy, proteiny, sterole, furanokumaryny.

POTPOURRI z NASIONAMI ANYŻU

  • 12 szklanek pachnących płatków róży
  • 1 szklanka nierafinowanej soli
  • 1 szklanka miałkiej soli
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mielonych goździków
  • 1/3 szklanki świeżego, pokrojonego korzenia imbiru
  • 4 łyżki nasion anyżu
  • 2/3 szklanki sproszkowanego korzenia orrisu
  • 4 krople olejku różanego

Lekko przesuszyć płatki róży. Zmieszać 2 rodzaje soli, i układać płatki warstwowo na głębokość 1,5 cm w soli. Przechowywać w suchym, ciemnym, przewiewnym miejscu przez 10 dni, mieszając płatki od czasu do czasu. Wymieszać pozostałe składniki. Mieszaninę umieścić w zamkniętym słoju i trzymać przez 6 tygodni. Następnie umieścić w ozdobnych pudełkach.

Substancje lecznicze

Olejki eteryczne, flawonoidy, proteiny, sterole, furanokumaryny.

Działanie lecznicze

Surowcem zielarskim są owoce anyżu. Są składnikami syropów działających wykrztuśnie i pobudzających ruchy rzęskowe nabłonka oskrzeli. Działanie owoców anyżu jest jednak szczególnie wykorzystywane w chorobach żołądka i jelit. Substancje w nich zawarte pobudzają wydzielanie soków trawiennych, pomagają w usuwaniu gazów oraz działają rozkurczowo na cały układ pokarmowy. Jest przy tym zbawienny dla małych dzieci: pomaga pozbyć się kolek jelitowych i działa toksycznie na pasożyty przewodu pokarmowego. Wspomaga matki walczące z brakiem pokarmu. w niewielkim stopniu działa przeciwbakteryjnie i moczopędnie. Aby się pozbyć zakażeń skóry można go stosować zewnętrznie, jest też środkiem odstraszającym owady.

Owoce anyżu trochę przypominają zapach kminku, lecz pachną intensywniej i są bardziej słodkawe. Można je stosować jako dodatek do gotowanych warzyw, np. buraków, marchwi, kapusty. Niewielkie ilości anyżu urozmaicają smak pieczeni z dziczyzny, wieprzowiny i innych mięs.

Ponadto walory zapachowe i smakowe anyżu wykorzystuje się w przemyśle perfumeryjnym, spożywczym i spirytusowym. Olejki mają zastosowanie w cukiernictwie: do wyrobu tortów, ciastek, lodów oraz produkcji wódek i likierów, napojów oraz cukierków. w przemyśle farmaceutycznym są składnikami wielu specyfików na kaszel i dodawane są do preparatów ziołowych na dolegliwości związane z trawieniem, działających moczopędnie i wiele innych.

Jak stosować

Napar z anyżu

Łyżkę stołową sproszkowanych owoców anyżu zalać szklanką wrzątku. Wolno gotować na małym ogniu 10min. Przecedzić przez sitko. Pić przy chorobach żołądka i jelit oraz przy kolce żołądkowej i wzdęciach pół szklanki ciepłego wywaru 3 razy dziennie.

Napar z anyżu i rumianku dla dzieci

Po łyżeczce do herbaty anyżu i rumianku zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 15 min. Przecedzić przez sitko. Podawać niemowlętom i dzieciom przy wzdęciach i kaszlu po 1-2 łyżeczek do herbaty naparu co 2 godziny.

Napar z anyżu na laktację

Łyżkę stołową sproszkowanych owoców anyżu zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 15 min. Przecedzić przez sitko. Pić napar kilka razy dziennie. Zalecany dla matek walczących z brakiem pokarmu.

Źródło: Internet

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
intymna, zmysłowa, romantyczna Kumax

Niezależna Telewizja