Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Borówka brusznica (Vaccinium vitis - idaea)

Jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Rośnie w chłodnej strefie umiarkowanej na półkuli północnej. Najczęściej można ją spotkać w lasach iglastych i iglasto-liściastych oraz na wrzosowiskach i w zaroślach.

Zastosowanie w leczeniu

  • zioło moczopędne
  • zapalenie pęcherza moczowego i cewki moczowej
  • zaburzenia trawienne
  • kamica nerkowa
  • biegunka

Charakterystyka rośliny

Pokładające się zdrewniałe łodyżki wyrastają z podłoża gęstymi kępkami, osiągając nawet 40 cm wysokości. Skórzaste, ciemnozielone błyszczące listki pod spodem są sinawozielonkawe. Roślina ma groniaste kwiatostany o białych i różowawych kwiatach. Owocami są błyszczące jagody o barwie jasno-czerwonej i czerwonej, gdy są dojrzałe. Kwitnie od maja do lipca, a czasem ponownie zakwita we wrześniu.

Substancje lecznicze

Borówka brusznica obfituje w wiele substancji o działaniu leczniczym - glikozydy, arbutyna i metyloarbutyna (rozpada się na glukozę i hydrochinon - związek aromatyczny o działaniu pierwotniakobójczym, bakteriobójczym i przeciwwirusowym), kwasy organiczne, garbniki, cukry, witaminy: B1, B2, PP, C.

Działanie lecznicze

Borówka wykazuje działanie moczopędne, bakteriobójcze, rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne i przeciwbiegunkowe.

Zastosowanie

Surowcem leczniczym są owoce i listki. Listki zbiera się wczesną wiosną i jesienią. Odwary z liści mają zastosowanie w leczeniu zapalenia miedniczek nerkowych, kamicy nerkowej, zapaleniu pęcherza moczowego i cewki moczowej a także przy nieżycie jelit i żołądka. Pomocne są również w leczeniu biegunki.

Napary i odwary z owoców borówek stosuje się przy braku apetytu oraz jako środek wzmacniający organizm przy grypach i przeziębieniach. Owoce borówki mają gorzko-kwaskowaty smak i są doskonałym surowcem do wyrobu dżemów, syropów, soków i konfitur. Dzięki zawartości kwasu benzoesowego produkty są bardziej trwałe.

Uwaga! Gdy stosujemy przez dłuzszy okres czasu duże dawki wyciągów z liści brusznicy, możemy mieć objawy zatrucia. Powoduje to zawarty w liściach hydrochinon. Objawia się to wymiotami, kurczami i niedokrwistością.

Jak stosować

Borówka do mięsa

Składniki:
1kg borówek, 0,5 kg jabłek, 0,5 kg gruszek, 20 dkg cukru

Jabłka umyc, obrać i pokroić na ćwiartki. w małej ilości wody rozgotować i dodać umyte borówki oraz pokrojone gruszki. Pod koniec gotowania wsypać cukier. Napełnić masą wcześniej przygotowane, osuszone słoiczki i odwrócić do góry dnem.

Wywar z owoców

Szklankę dojrzałych czerwonych owoców brusznicy zalać szklanką wrzątku i dodać łyzeczkę do herbaty cukru. Gotować wolno, na małym ogniu, tak długo, aby rozgotować owoce. Przetrzeć przez sitko.

Pić przy braku apetytu, biegunkach i nieżytach żołądka pół szklanki wywaru kilka razy dziennie.

Napar z liści

Dwie łyżki liści brusznicy zalać dwiema szklankami wrzącej wody. Odstawić na 30 minut, przecedzić przez sitko.

Pić przy zakażeniach i stanach zapalnych układu moczowego, biegunce, niestrawności, gorączce od czterech do sześciu razy dziennie po trzy łyżki stołowe.

Źródło: Magdalena Mojsik

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
intymna, zmysłowa, romantyczna Kumax

Niezależna Telewizja