Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Rzeżucha - mała roślina o pozytywnym działaniu

Uprawiana jest w wielu krajach zachodniej Europy, najczęściej we Francji i w Niemczech. Jej działanie jest znane od wieków, jest środkiem leczniczym, moczopędnym i oczyszczającym nasz organizm.

Jej lecznicze walory już cenili sobie starożytni Grecy, Rzymianie, Egipcjanie i Persowie. Rzymianie nazywali rzeżuchę impudens czyli bezwstydna, ponieważ dodawała wigoru miłosnego. Słynny smakosz Apicjusz (I w.n.e.) dokonał własnej kreacji napoju miłosnego, której rzeżucha była składnikiem. Hipokrates zalecał podawanie jej z dodatkiem miodu przy schorzeniach układu oddechowego.

W naszej kulturze nazywa się barankowym zielem lub wielkanocną trawą. Jest spożywana najczęściej w okresie wielkanocnym. w Polsce jest tradycyjną ozdobą wielkanocnego stołu. Wysiewa się ją w mieszkaniach na talerzach, tackach, na wilgotnej ligninie, wacie czy papierze kuchennym. Lubi temperaturę powyżej 21 stopni i dużo wilgoci. Uprawiana w ten sposób jest gotowa do zbioru już po tygodniu.

W naturze rośnie w formie dzikiej na podmokłych łąkach, w zaroślach, nad brzegami jezior i rzek.

Pochodzi z rodziny kapustowatych, ale gatunków jest bardzo wiele. w Polsce występuje ponad 10 gatunków rzeżuchy.

Listki rzeżuchy są najbardziej wartościowe w witaminy, wtedy gdy ścina się je przed zawiązaniem pączków kwiatowych. Zasobne są w witaminy A, C, E i K, zawierają znaczne ilości chlorofilu, olejków eterycznych oraz wiele cennych składników mineralnych, jak żelazo, siarkę, magnez, wapń i jod. Roślina działa moczopędnie oraz sprzyja rozpuszczaniu kamieni i piasku, gromadzących się w nerkach.

Częste spożywanie rzeżuchy wskazane jest ludziom otyłym, ponieważ wspomaga przemianę materii, pomaga w trawieniu tłuszczów. w Niemczech zaleca się dla ludzi zakatarzonych o małej odporności, zapobiega przeziębieniom.

Korzystne jest jej działanie w leczeniu chorób skóry, łagodzi wszelkie wysypki i podrażnienia skóry. We Francji jest popularna w kosmetyce, używa się jej do maseczek i okładów likwidujących wypryski, wągry, starcze plamy i inne problemy skórne.

Walory kulinarne rzeżuchy znane są od dawnych czasów. w najstarszych książkach kucharskich można znaleźć przepisy. Rzeżucha świetnie się komponuje z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, pastami z jaj i twarogu.

Również można posypać nią każdą gorącą potrawę np. zupę czy makaron, ale nie gotować.

Rzeżuchę powinno się jeść przez cały rok, nie tylko w okresie Wielkanocy. Nasiona są dostępne przez cały rok i można ją wysiewać w warunkach domowych. Warto zainteresować się tą zapomnianą roślinką o tak wielkim działaniu.

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
intymna, zmysłowa, romantyczna Kumax

Niezależna Telewizja