Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Pieczarka, "księżniczka" w świecie grzybów

22 kwietnia to Światowy Dzień Pieczarki. Nazwa tego grzyba znana jest już od XVIII wieku, a oznacza coś pieczonego, jednym słowem pieczarkę. Dziś Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem ich produkcji.

Pieczarka to "księżniczka" pośród arystokratycznej hierarchii grzybowej, tuż po trufli. Znana jest już od średniowiecza, ale hodować pieczarki zaczęto dopiero w 1650 roku we Francji. Później ze względu na swój niepowtarzalny smak i możliwości kulinarne, pieczarki trafiły do pozostałych krajów europejskich. Dziś Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem ich produkcji. Pieczarki są bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Można je podawać na surowo, smażyć, grillować, większe kapelusze warto wypełnić nadzieniem. Możliwości kulinarnych z zastosowaniem pieczarek jest wiele: sosy, krokiety, zupy, kremy czy grzani itp. w przepisach często dodaje się do nich dużo cebuli i majeranku.

Najsmaczniejsze są młode, te o zamkniętych kapeluszach i o białym, jędrnym miąższu. Znana są różne odmiany: polna, żółtawa, szlachetna i polowa. Grzyby te są wrażliwe na warunki atmosferyczne. Spotykamy je jako uprawne lub dziko rosnące. Zbudowane w 91 procentach z wody. Są bogate w bardzo cenne dla organizmu związki mineralne: potas, żelazo, miedź, selen, zawierają prowitaminę D, która jest bardzo ważna dla ochrony kości. Zawierają śladowe ilości tłuszczu, węglowodanów i błonnika. Najwięcej błonnika znajduje się w ogonkach. Mają niedużo fosforu, wapnia i magnezu. Są źródłem witaminy B1, B2, PP i C. w 100 gramach tych grzybów znajdują się zaledwie 34 kalorie. Mogą konkurować z mięsem, dzięki znacznej zawartości białka. Ponieważ nie zawierają cukrów, powinny znaleźć się w diecie diabetyków. Wśród pieczarek mamy i takie, które wykorzystywane są w lecznictwie.

Pieczarka

Agaricus blazei Murill (Pieczarka blazei, ABM) - grzyb z Brazylii, który pierwotnie rósł dziko, został odkryty przeszło 40 lat temu. Stosowany jest w przypadku wielu chorób nowotworowych: działa skutecznie, hamując rozwój nowotworów i powodując remisję. Dobre wyniki lecznicze pieczarka ta daje przy nowotworze wątroby, nowotworze piersi i wirusowym zapaleniu wątroby typu A i C. Wszystko dlatego, że ograniczają działanie armatozy odpowiedzialnej za regulowanieprocesów wytwarzania estrogenu. Są cenne w diecie osób, które cierpią na nowotwory estrogenozależne. Spożywanie pieczarek, tak jak i warzyw kapustnych, np. kalafiora czy brokuł, pomaga w walce z rakiem.

Pieczarki w Polsce doczekały się swoich świąt. Znane jest łosickie święto pieczarki "PIECZARKALIA" - obchodzone jest 20-21 września. Ideą przewodnią święta jest aktywizacja środowiska ludzi związanych z uprawą tych grzybów, zarówno w kraju, jak i zagranicą. Największa i najstarsza ogólnopolska impreza branży pieczarkarskiej odbywa się w Wielichowie. w tym roku obchody święta odbędą już po raz XVIII, w dniach 26-27 maja.

Pieczarki swoje miejsce znalazły również w powieści J.R.R Tolkiena "Władca Pierścieni", były one ulubionym przysmakiem hobbitów. Te najlepsze rosły na bagnistych terenach Shire. Farmer Maggot uprawiał pieczarki na swoich polach. z "Władcy Pierścieni" pamiętamy również, jak Frodo jako dziecko wykradał z pól Maggota owe przysmaki. Wiele lat później, gdy Frodo ponownie odwiedził Starego Maggota, ten podarował mu koszyk..., oczywiście pieczarek.

Te grzyby są naprawdę wyjątkowe i warto się z nimi "zaprzyjaźnić", na tyle, aby były częstszym gościem na naszych stołach. One maja moc, i to nie tylko smakową.

Kilka przepisów

Placek zbójnicko - węgierski

Gulasz: 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) lub wołowego pokrojonego w kostkę
2 czerwone papryki
8 pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki (słodkiej)
szczypta papryki chili
sól, pieprz

Placki ziemniaczane: 1 kg obranych ziemniaków
1 mała cebula
1 jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz

Mięso obtaczamy w mące, kładziemy na patelnię, smażymy do zarumienienia. Mięso wrzucamy do garnka, dolewamy wodę, dusimy. Cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek - szklimy je na patelni. Kroimy pieczarki i dorzucamy na patelnię. Cebulę z czosnkiem i pieczarkami dodajemy do garnka, dokładamy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką i chili,sól i pieprz). Całość dusimy 40 minut. Paprykę kroimy w kostkę. Koncentrat pomidorowy i paprykę dodajemy do gulaszu. Dusimy następne 20 minut. Doprawiamy do smaku.

Ścieramy ziemniaki i cebulę, dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz- mieszamy. Placki smażymy na całej patelni. Placek ziemniaczany układamy na talerzu, na połowę wylewamy gulasz i składamy.

Pieczarki w cieście piwnym

piwo 400ml
mąka pszenna 250g
sól, pieprz 3g
pieczarki małe 350 g

Do miski wlewamy piwo zagęszczamy mąką. Ciasto powinno być gęściejsze niż do tradycyjnych naleśników. Tak, aby ciasto nie spływało z pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczarki szczotkujemy i surowe maczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju w temp 170 stopni, na jasno brązowy kolor.

Pieczarkowy pasztet

60 dag pieczarek
2 jajka
1/4 szklanki bułki tartej
natka pietruszki
1/4 kostki margaryny
sól, pieprz do smaku

Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce, dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub niewielkiej brytfanny. Obłożyć kawałeczkami masła. Zapiekać 1 godzinę w temperaturze ok. 200°C. Można podawać na gorąco lub na zimno jak klasyczny pasztet.

Grzybowo-ziołowy sos z sherry

0,7 kg świeżych pieczarek
1,5 łyżki soli
30 g suszonych borowików
4 całe goździki
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/4 kubka wytrawnego sherry
2 szklanki białego octu winnego
3 duże szalotki lub 1 mała cebula
1 ząbek czosnku
10 całych ziaren ziela angielskiego lub 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
3 szklanki ciepłej wody z kranu

Oczyść pieczarki starając się uniknąć mycia. Jeżeli jest to konieczne staraj się, żeby kontakt z wodą był bardzo krótki. Odetnij przebarwione końcówki i uszkodzone części pieczarek, a następnie cienko pokrój grzyby. Pieczarki dokładnie wymieszaj z solą (w ceramicznym naczyniu). Przykryj grzyby szmatką i odstaw na 24 godziny (koniecznie!), mieszaj od czasu do czasu. Pieczarki staną się bardzo ciemne. Co najmniej godzinę przed końcem okresu solenia pieczarek, namocz suszone borowiki gorącą wodą - zostaw je pod przykryciem, aż staną się całkowicie miękkie. Wyjmij namoczone borowiki łyżką cedzakową (aby wyeliminować piasek, który może być w cieczy) i umieść je w pojemniku od blendera lub robocie kuchennym. Dolej (przez drobne sitko) płyn w którym moczone były borowiki. Zmiksuj namoczone grzyby, a następnie wlej puree do garnka. Bez mycia blendera zrób puree z solonych pieczarek i dołóż je do garnka.

Do blendera wlej około 1/2 szklanki octu, dodaj szalotki i czosnek, zmiksuj. Dodaj do garnka razem z resztą octu, zielem angielskim, goździkami, liśćmi laurowymi, imbirem i pieprzem. Doprowadź mieszaninę znajdującą się w garnku do wrzenia na średnim ogniu, zmniejsz temperaturę i duś ketchup bez przykrycia, często ją mieszając (1 do 1,5 godziny- grzyby muszą całkowicie zmięknąć, a sos zgęstnieć).

Aby sprawdzić prawidłową konsystencję, wlej łyżkę na talerz i odstaw na 10 minut (odstaw garnek z ognia), jeśli na talerzu jest bardzo mało płynu lub płyn nie oddzielił się nie duś dłużej ketchupu. Przeciśnij ketchup przez sito, aby usunąć liście laurowe i całe przyprawy, a następnie przelej do pojemnika i ponownie zmiksuj, aż sos będzie aksamitnie gładki.

Przełóż ketchup do garnka, doprowadź go do wrzenia na średnim ogniu - cały czas mieszaj! Wlej sherry. Gotowy sos przelej do słoików, zawekuj je, odstaw w chłodne miejsce.

Sos najlepiej smakuje po kilku tygodniach.

Pieczarki duszone w winie

20 dag pieczarek
3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii

Grzyby kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, kiedy woda odparuje dodajemy wino. Dusimy pod przykryciem 5-7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, czekamy aż wino odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Chleb smarujemy masełkiem, kładziemy pieczarki i listek bazylii. Pycha! Najlepiej smakuje na grzance lub świeżo upieczonym chlebie.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

15 pieczarek średniej wielkości
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
125 g tłuszczu do smażenia
sól, pieprz do smaku

Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na pateln na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso musi być dosyć ścisłe, więc jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej.

Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek, tak aby jego cześć wypełniała miejsca po usuniętych nóżkach, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz.

Nafaszerowane pieczarki smażymy na gorącym tłuszczu, w pierwszej kolejności od strony kapeluszy, a kiedy bedą miały złoty kolor, wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.

Pod wpływem smażenia, utraty wody i kurczenia się kapelusz pieczarki nie spadnie z mięsa, dzięki czemu całość będzie przypominała grzybek!

Pierś kurczaka w sosie szampańskim

2 całe piersi z kurczaka bez kości
3/4 szklanki drobno pokrojonych pieczarek
1/4 szklanki lub więcej bulionu z kurczaka
mąka do opylania
2/3 szklanki szampana
2/3 szklanki śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki masła
1/2 szklanki drobno pokrojonego kopru włoskiego lub selera
1/2 szklanki drobno pokrojonych białych części porów

Z piersi kurczaka zdejmij skórę, pokrój piersi kurczaka tak jak na kotlety i rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz z obu stron. Na dużej patelni, na masełku podsmaż koper włoski lub seler, por i grzyby na małym ogniu przez 3 minuty-mieszamy. Dodaj bulion, śmietanę, sól, przykryj i gotuj około 5 minut- warzywa nie powinny zbrązowieć.

Obtocz piersi z kurczaka w mące i dodaj je na patelni. Podsmaż je delikatnie, a następnie obsyp warzywami i dodaj szampana . Chwilę gotuj, zmieszaj z kremem, przykryj, zmniejsz ogień i duś. Sos musi być zagęszczony, jeśli jest zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu lub śmietany.

Przyprawcie do smaku. Potrawę podajemy z ryżem.

Wiosenna zupa z pieczarek

60 dag pieczarek
1,25 litra bulionu warzywnego
1 cebula
20 dag brokułu
20 dag kalafiora
20 dag zielonej fasolki
puszka białej fasoli
5 dag mąki pszennej
olej
2-3 łyżki sera mascarpone
sól, pieprz
pietruszka zielona

Przygotowujemy bulion (bulion warzywny możemy przygotować na bazie marchewki, pora, pietruszki, selera, ziela angielskiego, liści laurowych i lubczyka). Pieczarki przesmażamy z cebulą na oleju i dodajemy do gotującego się bulionu. Do wywaru dodajemy: brokuł, kalafior, fasolkę oraz odsączoną fasolkę z puszki. Gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Do każdej porcji dodajemy łyżkę mascarpone, posypujemy świeżą pietruszką.

Schab z pieczarkami

2 kg schabu bez kości,
20 dag pieczarek,
1/3 czerwonej papryki,
1 cebula,
1 jajko,
łyżka bułki tartej,
mielona papryka,
tymianek,
2 łyżki masła,
1 szklanka bulionu,
przyprawa Delikat
pieprz, sól

Posiekaj cebulę, pieczarki i paprykę. Razem uduś na maśle. Przypraw Delikatem, pieprzem i tymiankiem. Przestudź. Dodaj bułkę tartą, wbij jajko, wymieszaj.Mięso opłucz, osusz. Trzykrotnie natnij wzdłuż. w nacięciach ciasno upchnij farsz grzybowy. Mięso zwiąż, formując pieczeń. Oprósz solą i papryką. Mięso ułóż w formie żaroodpornej, podlej bulionem grzybowym Knorr. Piecz 15 minut w temp. 210 stopni, i dalej 70 minut w temp. 180 stopni. Jeśli farszu będzie zostanie można wyłożyć na wierzch mięsa, formując rodzaj pierzynki.

do góry

Źródło: Internet; przepisy

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
intymna, zmysłowa, romantyczna Kumax

Niezależna Telewizja