Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Kasza jaglana – królowa wszystkich kasz

Kasza - jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych składników pożywienia na naszym obszarze geograficznym - staje się współcześnie potrawą niemal egzotyczną. Wiele osób nie wie jak wygląda ani jak smakuje kasza jaglana – królowa wszystkich kasz, która wzmacnia nerki, harmonizuje śledzionę i żołądek, usuwa tzw. wilgoć z organizmu, która jest przyczyną częstych stanów zapalnych m.in. górnych dróg oddechowych.

Kasza - jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych składników pożywienia na naszym obszarze geograficznym - staje się współcześnie potrawą niemal egzotyczną. o ile kaszę mannę kojarzą pewnie wszyscy z dzieciństwa, a kaszę gryczaną z barów mlecznych, może też niektórzy wiedzą, że w krupniku najczęściej pływa kasza perłowa, ale podejrzewam, że wiele osób nie wie jak wygląda ani jak smakuje kasza jaglana.

Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Najkorzystniejszy jest chyba tutaj skład aminokwasowy. Kasza jaglana zawiera bowiem znaczne ilość tryptofanu. Jako, że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Kasza jaglana jest genialna jako samodzielne danie z jabłkami, z różnymi bakaliami, albo z suszonymi śliwkami (w sezonie śliwkowym także oczywiście pieczona ze świeżymi śliwkami). w wersji niesłodkiej może być podawana z duszona marchewka lub innymi warzywami.

Z kaszy jaglanej można przyrządzić doskonałe zapiekanki, np. na słodko – z gruszkami, śliwkami, a także pikantne z porem, papryką. Krem sporządzony z kaszy jaglanej, moreli, rodzynek zastępuje tradycyjne słodycze.

Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych. Produkty o termice neutralnej są podstawą zrównoważonej diety. Wzmacniają korzeń jin i korzeń jang, wzmacniają czi i przywracają równowagę w organizmie. Dlatego powinny być głównymi składnikami pożywienia. Właśnie do tej grupy należy kasza jaglana. Wzmacnia nerki, harmonizuje śledzionę i żołądek, usuwa tzw. wilgoć z organizmu, która jest przyczyną częstych stanów zapalnych m.in. górnych dróg oddechowych.

Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jednym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu. Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekko strawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.

Kasza jaglana z jabłkami, gruszkami i imbirem

Składniki:
3 szklanki wody
3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej
1 słodkie jabłko i 1 gruszka
2 łyżki wypłukanych rodzynek
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
cienki plasterek korzenia imbiru
cynamon
W misce lub drugim garnku wypłucz kaszę. Zagotuj wodę, wsyp kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu.

Dietetyczna z kaszą jaglaną
(9kB)

Składniki:
6 czubatych łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka masła
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek korzenia selera
kawałek pora
listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę opłukać na sicie, zalać w garnku trzema szklankami wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotować 10min. Warzywa oczyścić, oskrobać; korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, pora drobno posiekać - wrzucić do zupy, gotować kolejne 10 min., doprawić odrobiną soli. To bardzo lekka, ale pożywna zupa, doskonała dla małych dzieci, ludzi starszych, rekonwalescentów.

Gołąbki z kaszą jaglaną
(59kB)

Kasza jaglana to świetny pomysł na oryginalne jarskie gołąbki.
Składnikidla >6 osób
kasza jaglana, 2 szklanki
pieczarki, 15 dag
cebule, 2
seler, pół
duża marchewka, 1
główka kapusty (najlepiej włoska), 1
gęsta kwaśna śmietana,
olej,
sól,
pieprz,
liść laurowy, 1
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę w 1 l posolonej wody (powinna być lekko niedogotowana). Odcedź. Posiekaj cebulę i pieczarki. Marchewkę i seler zatrzyj na tarce. Na oleju podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj marchewkę i seler. Chwilę duś razem. Wymieszaj z kaszą. Przypraw solą i pieprzem.
Kapustę sparz, podziel na pojedyncze liście. Pościnaj zgrubiałe nerwy. U nasady liści kładź po porcji farszu. Boki załóż do środka. Zwiń roladki. Gotowe gołąbki ciasno układaj w nasmarowanym tłuszczem rondlu. Zalej 1,5 l wody, posól. Dodaj listek laurowy.
Na wolnym ogniu duś godzinę. Podawaj obsmażone na oleju, póolane gęstą kwaśną śmietaną.

Kasza jaglana z pieczoną dynią i brokułami
(32kB)

Składniki:
60g kaszy jaglanej
100 g pokrojonej w kostkę i upieczonej dyni
kilka różyczek brokuł
łyżka uprażonych płatków migdałowych
posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz,
Kaszę jaglaną przelać wodą i ugotować, dodając pod koniec gotowania czosnek. Brokuły ugotować na parze. Kaszę wymieszać z brokułami, dynią i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Kasza jaglana z karmelizowaną gruszką i orzechami
(25kB)

Składniki:
cukier 5 g
orzechy włoskie 10 g
gruszki 65 g
kasza jaglana 60 g
ser gorgonzola 20 g
Kaszę wrzucić do wrzątku i gotować aż dojdzie. Na patelnie wrzucić cukier i po chwili wrzucić orzechy (cukier ma się niby rozpuścić u mnie takiego zjawiska nie zaobserwowałam). Po chwili dodać pokrojoną gruszkę. Ser pociachać na kawałki. Wszystko połączyć z ugotowaną kaszą i odpłynąć...

Kasza jaglana z bananem i kokosem
(25kB)

Składniki:
60g kaszy jaglanej
pół-cały banan (120 g)
łyżeczka wiórek kokosowych
łyżeczka ziaren słonecznika
miód i kardamon do smaku
Kaszę sparzyć wrzątkiem, wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości. w tym czasie pokroić banana, uprażyć słonecznik i wiórki. Wszystko połączyć z ugotowaną kaszą, dodać miodu do smaku i kardamonu.

Kasza jaglana zapiekana z suszonymi pomidorami i serem zółtym
(52kB)

Składniki:
ser żółty 100 g
szczypiorek 10 g
pomidory suszone 20 g
kasza jaglana 400 g
kostka bulionowa 10 g
cebula suszona 10 g
olej 15 ml
czosnek 2 g
Kaszę jaglaną gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej. Po ugotowaniu odcedzamy, wyciągamy z woreczka i studzimy. Na oleju podsmażamy pokrojone suszone pomidorki dodajemy wyciśnięty czosnek, łyżkę płatków cebuli - suszonych doprawiamy pieprzem. Do pomidorów dodajemy kaszę mieszamy. Nakładamy kasze do miseczek posypujemy serem zółtym i zapiekamy w piekarniku ok 20 min. Podajemy ze szczypiorem.

Kasza jaglana z cukinią, pistacjami, mozzarellą i kiełkami lucerny
(23kB)

Składniki:
50 g kaszy jaglanej
bulion (objętość 2 razy większa niż kaszy)
garść posiekanych orzechów pistacjowych
1 mała cukinia
kilka kuleczek mozzarelli
garść kiełków lucerny
odrobina oliwy
ząbek czosnku, drobno posiekany
szczypta soli i pieprzu
Bulion zagotować i wrzucić kaszę. Gotować ok. 15 -20 minut- aż bulion zostanie zaabsorbowany przez kaszę. Cukinię oczyścić i pokroić w półksiężyce lub w kostkę. Na odrobinie oliwy zeszklić czosnek i dodać cukinię. Chwilę podgrzewać, aż cukinia delikatnie zmięknie (ok. 5 minut). Mozarellę pokroić w kostkę. Kaszę wymieszać z cukinią, serem i orzechami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę i posypać kiełkami lucerny.

Kasza jaglana na mleku z jagodami
(12kB)

Składniki:
60g kaszy jaglanej
30 ml mleka
łyżeczka brązowego cukru
dwie garści mrożonych (świeżych) jagód
łyżka płatków migdałowych
szczypta soli
Kaszę jaglaną sparzyć gorącą wodą. Mleko zagotować, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli, a następnie wsypać kaszę. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. w międzyczasie uprażyć płatki migdałowe. Ugotowaną kaszę wymieszać z jagodami, przełożyć do miseczki i posypać płatkami migdałowymi.

Kasza jaglana z amarantusem i morelami
(22kB)

Składniki:
ok. 50 g kaszy jaglanej
ok. 30 g ziarna amarantusa
kilka słodkich moreli
mleko - ok. 300ml
łyżka płatków migdałowych
łyżeczka cukru
Ponieważ amarantus gotuje się dłużej od kaszy proponuję go ugotować wcześniej. Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Dodać ugotowany amarantus i pokrojone morele. Dosłodzić cukrem - wystarczy łyżeczka. Płatki migdałowe uprażyć. Kaszę z morelami przełożyć do miseczki i posypać płatkami migdałowymi. Najlepsze na ciepło.

Kasza jaglana z truskawkami
(42kB)

Składniki:
60 g kaszy jaglanej
kilka-kilkanaście truskawek
garść posiekanych pistacji
szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu i soli
odrobina brązowego cukru
150g wody i 150 g mleka
Mleko i wodę doprowadzamy do wrzątku i dodajemy odrobinę cukru (w zależności jak słodkie danie chcemy otrzymać). Następnie wrzucamy sparzoną kaszę i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia całej wody, pod koniec gotowania dodajemy cynamon, kardamon, imbir i sól. Truskawki oczyszczamy i kroimy w mniejsze cząstki, mieszamy z kaszą. Przekładamy do miseczki i posypujemy orzechami.

Sałatka witaminowa z kaszą jaglaną
(54kB)

Składniki:
1 woreczek kasza jaglana (400 g),
1/2 szt cukinia,
2 szt jajko,
3 łyżki suszone pomidory Royal Brand
3 łyżki pestki dyni,
olej rzepakowy,
bulion drobiowy,
1/2 puszki cieciorka,
szczypior,
1 ząbek czosnek,
1 łyżeczka masło
papryka pomarańczowa 1/2 szt
Kasze gotujemy w wodzie z dodatkiem bulionu. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Szczypior siekamy i dodajemy do kaszy. Cieciorkę odcedzamy z zalewy i dodajemy do kaszy. Jajka gotujemy studzimy i kroimy dość grubo. Pomidory podsmażamy na masełku z ząbkiem czosnku studzimy i dodajemy do sałatki. Cukinię kroimy w półplasterki, solimy odstawiamy na ok 20 min płuczemy odcedzamy i dodajemy do sałatki. Paprykę pomarańczową kroimy w kosteczkę. Dodajemy pestki dyni. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy pieprzem i olejem rzepakowym.

Kasza jaglana z warzywami
(20kB)

Składniki:
- 3/4 kubka kaszy jaglanej,
- 1 i 1/5 kubka wody,
- kilka kawałków pociętych glonów,
- 1 marchewka,
- 4 duże pieczarki,
- 1 por (biała część),
- 1/2 papryki czerwonej (może być mrożona),
- kilka liści jarmużu (może być mrożony),
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 2 -3 łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżki pestek dyni,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy, asafetyda (opcjonalnie), papryka słodka, imbir.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną porządnie wypłukać w zimnej wodzie, kilkakrotnie zlewając brudną wodę. Zalać kaszę świeżą wodą, dodać do niej glony. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, nie mieszając, do czasu wchłonięcia wody (nie musi być bardzo miękka, bo będzie jeszcze z warzywami chwilę duszona). Można również kaszę kilka minut pogotować, zdjąć z ognia i schować "pod kołdrę" żeby doszła. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, pora pokroić w półplastry, pieczarki na pół i w grubsze pół plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę lub paski, jarmuż drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju przesmażyć krótko por, dodać marchewkę, paprykę, chwilę smażyć. Dołożyć pieczarki, jarmuż, podlać odrobiną wody. Gdy warzywa zmiękną dodać ugotowaną kaszę, dobrze wymieszać. Dusić razem do całkowitej miękkości warzyw (można w międzyczasie dodać wody), na koniec dorzucić natkę pietruszki, słonecznik, pestki dyni, doprawić do smaku.

Cynamonowo-pomarańczowa kasza jaglana z migdałami
(22kB)

Składniki:
60 g kaszy jaglanej
300 ml mleka
kilka łyżek soku pomarańczowego lub kilka kropel olejku pomarańczowego
łyżka brązowego cukru
łyżka uprażonych płatków migdałowych
szczypta soli,
szczypta: cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej
suszony goździk
Mleko z sokiem zagotować i wrzucić kaszę, dodać cynamon, goździk, kardamon i gałkę. Gotować aż do całkowitego wchłonięcia płynów. Pod koniec gotowania dodać szczyptę soli i łyżkę cukru. Ugotowaną kaszę przełożyć na talerzyk i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Sałatka pietruszkowa z kaszą jaglaną
(22kB)

Składniki:
5 pęczków natki pietruszki
1 cebula czosnkowa
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (można dać więcej),
oliwa z oliwek
sól
pieprz, pieprz ziołowy
sok z cytryny
3 pomidory
Natkę dokładnie myjemy i osuszamy (suszarką do sałaty lub za pomocą lnianej ściereczki). Następnie drobno ją siekamy i wrzucamy do sporej miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i mocno ugniatamy dłonią. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wycinamy gniazdka nasienne, następnie kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski z cebulą i natką. Dodajemy również kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy oliwę (ok. 1/2 szklanki), doprawiamy solą morską, pieprzem i pieprzem ziołowym oraz sokiem z cytryny. Jeszcze raz mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Słodki krem jaglany
(27kB)

Składniki:
- kasza jaglana,
- kilka daktyli,
- garść rodzynek,
- banan,
- ew. słód,
- mus gruszkowy, lub jabłkowy (rozgotowane we własnym sosie gruszki, bez cukru).
Wykonanie: Namoczyć daktyle i rodzynki, kaszę dobrze wypłukać (można również zostawić ją na trochę w wodzie, i dopiero wypłukać). Ugotować kaszę z daktylami i rodzynkami (2,5 razy więcej wody niż kaszy), dodać do już ugotowanej banana, zmiksować wszystko na gładki krem przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli jest mało słodkie, dosłodzić słodem. Krem trzeba od razu nakładać bo później może być ciężko, robi się on klejący i gęsty. Do pucharka włożyć krem (1/3 wysokości), na niego mus owocowy i znów krem, przystroić rodzynkami lub owocami. Można podawać na ciepło lub po ochłodzeniu.

Placki z kaszy jaglanej
(21kB)

Składniki:
- ok 380 g ugotowanej kaszy jaglanej),
- 3 duże pieczarki (60 g),
- 1 por,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (45 g),
- 1 czubata łyżka mąki razowej (11 g),
- sól, pieprz, pieprz ziołowa, asafetyda,
- woda,
- olej.
Wykonanie:
Pokroić drobno por, pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, najpierw por a później dodać do niego pieczarki (musi odparować z nich woda). Kaszę zmiksować na gładką masę blenderem dodając do niej odrobinę wody, dodać do masy usmażone pieczarki z porem. Wymieszać, doprawić, dodać oba rodzaje mąk. Masa nie powinna być bardzo twarda, powinna trochę spływać z łyżki, więc w razie potrzeby trzeba dodać odrobinę wody. Placki smażymy na dużym ogniu, przewracając je dopiero gdy się strona usmaży. Lepiej smażyć cienkie placki. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia że na początku smażenia dotykające się placki sklejają się ze sobą, więc lepiej robić pomiędzy nimi większe odstępy. Placki oczywiście chłoną tłuszcz, więc po usmażeniu dobrze jest je odsączyć na papierze.
Podsumowując: placki są pyszne :-) jeszcze się waham, ale chyba bardziej smakują mi niż ziemniaczane, które uwielbiam :-)

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
intymna, zmysłowa, romantyczna Kumax

Niezależna Telewizja