Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Przeczytaj zanim zapragniesz zjeść LODA

Zamawiając loda bananowego, wierzysz, że będą w nim kawałeczki tych owoców. A w waniliowym pokruszona laska wanilii. w orzechowym cząsteczki orzechów włoskich...

Nic bardziej mylnego!

Może w cukierniach, gdzie bardzo drogie lody robi się ręcznie, coś takiego się zdarza.

Stare przepisy mówią, że naturalny lód powinien składać się z niekonserwowanego mleka i śmietany, cukru i naturalnych składników nadających mu smak, zapach i kolor. Ale niektórzy producenci od tej receptury uciekają niczym diabeł przed święconą wodą. Powód: takie lody nie nadają się do długiego przechowywania, a i cena ich wytworzenia jest zbyt wysoka.

To dlatego lody faszeruje się chemią.

Dlatego lody waniliowe rozbi się nie z wanilii, tylko piperonalu, środka, którego używa się także do tępienia wszy.

Lista chemikaliów używanych do produkcji współczesnych lodów jest bardzo długa. A i tak, nieuczciwi producenci wciąż omijają przepisy i stosują niedozwoloną chemię jak np. E-127, czyli czerwony barwnik, który może skutkować nowotworem tarczycy.

"Zgodnie z polskimi przepisami, producent lodów nie ma obowiązku zamieszczania na opakowaniu nazw wszystkich dodatków użytych do produkcji lodów. Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych" - mówi Ewelina Suska z poznańskiego Sanepidu

Jak więc kupić dobrego loda?

Warto wybierać małe lodziarnie, a nie tylko kierować się niską ceną. Te, które znamy od dziecka, gdzie jedli nasi rodzice. w Polsce wciąż działają małe zakłady, które produkcję opierają o dawne, sprawdzone receptury.

Zobacz, jakie substancje udają lodowe smaki:

  1. Aldehyd C-17. w przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników. Nadaje smak wiśniowy
  2. Piperonal. Stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Nadaje smak waniliowy
  3. Octan etylu. Jest używany do czyszczenia skór, lodom nadaje smak ananasowy
  4. Aldehyd masłowy. Używany jest do produkcji klejów kauczukowych, lodom nadaje smak orzechowy
  5. Octan anylu. Lodom nadaje smak bananowy, używany jest jako rozpuszczalnik farb olejnych
  6. Octan benzylu. Używany jest jako rozpuszczalnik azotanów, lodom nadaje smak truskawkowy
  7. Aldehyd C-18. Używany jest do produkcji detergentów, lodom nadaje smak czekoladowy

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
intymna, zmysłowa, romantyczna Kumax

Niezależna Telewizja