Szukaj na stronie
Statystyka






Przepisy optymalne

Rosół - wywar z kości

Przygotowujemy 1kg. kości szpikowo-wołowej, najlepiej odcinamy końcówki, rozbijamy kości wyjmując szpik a kości się pozbywamy.
Następnie do wywaru grodzimy jedną kości z karkówki, nóżki wieprzowe, ogon wołowy lub wieprzowy, w miarę możliwości 2-3 uszy świńskie, 30-40dkg. skórek, tyleż samo rapek drobiowych.
Zalewamy te wszystkie elementy wodą 3-4 cm. Powyżej wsadu.
Po zagotowaniu zmniejszamy palnik na mniejszy ogień i tak podtrzymujemy wywar na małym ogniu 6-9 godzin dodając liść laurowy, ziele angielskie oraz sól lub wegetę.
Na wpół godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy do 0,5 kg. włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por, lubczyk, włoska cebulka).tę ostatnią można lekko przypiec na blasze.
Następnie odlewamy wywar.
Miksujemy skórki i łączymy z nim.
Wszystkie kości skrupulatnie obieramy, z czego się da.
Dzielimy wywar na dwie części. Jedną pozostawiamy jako bazę do zup. Do jednej dodajemy gotowane mięsa i ścięgna i ok. 30min.
Gotujemy na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia.
Pod koniec dodajemy dość dużo pieprzu, średniej wielkości główkę czosnku, trochę kukurydzy. Jeżeli potrzeba przyprawiamy solą.
Rozlewamy do salaterek lub pasteryzujemy w słoikach.
Jeżeli zabraknie nam wywaru możemy korzystać również z "zimnych nóżek". Nadają się one do przygotowania na ich bazie wielu zup.

Ciasto parzone

Mąka pszenna typ 500 120 g
Cukier 10 g
Masło wyborowe EKSTRA 120 g
Jaja kurze całe 180 g
Woda 250 ml

Jest to przepis na ciasto np. do ptysi lub karpatki. Jest puste w środku, więc można nadziewać, bitą śmietaną, kremem lub spróbowąć na słono np. do pasztecików itp.
Zagotować wodę z masłem, mieszając dosypywać mąkę. Mieszać aż masa będzie odstawać od garnka. Po ostygnięciu, ciągle mieszając wbijac stopniowo jajka, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie kłaść łyżeczką lub wyciskać szprycą do masy lub z  worka foliowego z dziurką, kulki na blachę posypaną maką. z tej ilości ciasta wychodzi 9 ciastek.
Piec na kolor żółty w mocno rozgrzanym piekarniku. Dobrze jest trochę przypiec, aby się nie zapadły. Nie muszą być okrągłe, można zrobić je w kształcie prostokąta i pózniej nadziewać według uznania.
Ta ilość ciasta po upieczeniu waży 370g.

Ptysie

Ciasto parzone 370 g
Smietana 30% 540 g

Ciastka zrobione wg przepisu ciasto parzone, napełnić po przekrojeniu bitą smietana. Ciastko waży 40g, a śmietana 60g.

Karkówka z bitą śmietaną

kotlet z karkówki z kostką 170 g
smalec 20 g
śmietana 36% 50 g
Czosnek 10 g
Miód 5 g
przyprawy.

Przepis na 1 porcję. Kotlet z karkówki z kosteczką lekko rozbić, popieprzyć, natrzeć majerankiem i czosnkiem oraz niewielką ilością ostrej papryki. Odstawić do lodówki na godzinę. w tym czasie zrobić z miodu, czosnku, papryki i pieprzu zaprawę do smarowna karczku w czasie smażenia. Roztopić smalec na patelni i smażyć kotlet na małym ogniu przez 3 minuty, odwrócić, a nadsmażoną część lekko posmarować zaprawą miodową, i tak powtarzać aż mięso się zarumieni (uważać aby go nie przypalić). Gdy jest gotowe ubić śmietankę na puszysto, dodać do niej trochę czosnku, dobrze wymieszać i kłaść "kleks" śmietanki na karkówce. Podawać z frytkami, buraczkami lub ogórkiem.

Karkówka w panierce

kotlet z karkówki 150 g
jajko 60 g
łuskany orzech włoski 20 g
mąka przenna 3g
smalec 30 g
czosnek 10 g
przyprawy.

Obrać 2 ząbki czosnku, wycisnąć je przez praskę i smarować nim kotleta z karkówki. Następnie rozbić go tak tłuczkiem, aby czosnek dostał się we włókna mięśniowe jak najgłębiej, popieprzyć, posolić i posypać majerankiem mięso. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godz. w tym czasie zmielić orzechy włoskie w młynku do kawy do konsystencji bułki tartej. Następnie kotlet panierować w mące, jajku i mielonych orzechach. Roztopić smalec na patelni i smażyć kotleta standardowo do zrumienienia skórki.

Zupa grzybowa

grzyby suszone 30 g
wywar mięsny wg. przepisu 1000 ml
śmietana 45 g
cebula 100 g
przyprawy.

Grzyby namoczyć w wodzie (około 1/2 szklanki przegotowanej wody) najlepiej na noc. Następnie je pokroić w paski (kilka kapeluszy zostawić całych) i ugotować do miękkości dodając wywar z mięsa, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, cebulę i pieprz. Gdy grzyby będą miękkie wyjąć przyprawy i cebulę oraz kilka kapeluszy, które nie zostały pocięte. Zmiksować zupę, dodać śmietankę i doprawić do smaku. Na talerz wlewać zupę, przystroić grzybkami i posypać natką pietruszki.

Nóżki w sosie kolendrowym

8 nóżek wieprzowych 2600 g
smalec 100 g
oliwa z oliwek 40 g
2 pęczki świeżej kolendry 2 listki laurowe 8 zabków czosnku mąka 30 g
sól 10 g

Jedna nóżka krótka waży ok 380g. Jeżeli mamy większe to odpowiednio zmniejszyć ilość.
Nóżki dokładnie posolić i zostawić do nastepnego dnia. Ugotować do miękkości i pokroić je na duze kawałki. Posiekać kolendrę i czosnek, wymieszać z solą i podsmażyć na smalcu i oliwie (trochę kolendry można zostawić do posypania na końcu). Dodać mąkę. Dodać pokrojone nóżki oraz trochę wody, w której się gotowały (żeby zrobił się sos). Zagotować wszystko. Dosolić jeśli potrzeba i  posypać resztą kolendry. Oryginalnie podaje się z kromkami podsmażonego chleba, ale można też zjadać np. z brokułami.

Zapiekanka z jajkami

4 duże jajka 220 g
boczek wędzony 100 g
kiełbasa 50 g
cebula 60 g
pomidory 150 g
fasolka szparagowa 300 g
żółty ser tłusty 200 g
śmietana 30 % 300 g

Pokroić boczek i kiełbasę w kosteczkę, wrzucić na patelnię i smażyć, wrzucić do tego pokrojoną cebulę. Na spód żaroodpornego naczynia wrzucić zawartość patelni, na to pokrojone w ósemki jajka ugotowane na twardo, pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone, oraz ugotowaną fasolkę szparagową. Zalać wszystko gęstą tłustą śmietaną (jeśli jest rzadka, można wcześniej wlać ją na patelnię żeby trochę odparowała) i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika tak na ok. 20 - 30 min, temp. 180 st. C. Jest tego sporo, ale świetnie smakuje odgrzewane.
Zapiekankę można dotłuścić dodając większą ilość śmietany. Potrawę można też modyfikować dodając inne warzywa lub na przykład zamiast boczku, kiełbasy - pasztet albo pieczeń.

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
Kumax

Niezależna Telewizja