Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Witaminy i ich Wpływ na Zdrowie, Potencję i Seks

Witamina B9, czyli kwas foliowy, witamina M, witamina B11, witamina Bc.
Witamina B10, czyli PABA, kwas para-amino-benzoesowy, witamina H1.
WITAMINA B11 (kwas foliowy, folacyna) zwana również witaminą M - jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym, bierze udział w procesach przemiany materii, zapobiega chorobom serca, współtworzy bakterie flory jelitowej.
Naturalne źródło występowania witaminy B11 to: jajka, wszystkim zielone części roślin (jarmuż, szpinak, brokuł, sałata) oraz szparagi, rzepa, kukurydza, orzechy, drożdże.
Niedobór witaminy B11 powoduje zakłócenia procesu krwiotwórczego (anemia), wzrost ryzyka wad cewy nerwowej płodu (u ciężarnych), objawia się przedwczesnym siwieniem włosów, trudnościami w zasypianiu, nadpobudliwością, zmianami w obrazie krwi, anemii. Niedobór kwasu foliowego (zwłaszcza u kobiet) jest dość częstym zjawiskiem. Co najmniej 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę powinno się spożywać więcej kwasu foliowego, aby płód mógł się dobrze rozwijać, co też zapobiega powstawaniu groźnych wad rozwojowych.

Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,2-0,4 mg.

Przyczyny niedoboru witaminy B11 (kwasu foliowego): niewłaściwa dieta, uboga w zielone warzywa liściaste, mięso, cytrusy,  straty witaminy podczas mycia i przetwarzania żywności, nadużywanie alkoholu i leków, zaburzenia procesu wchłaniania w przewodzie pokarmowym, ciąża i laktacja.

Kwas foliowy jest wrażliwy na światło i czynniki utleniające.

WITAMINA B12 (cyjanokobalamina, kobalamina - zawiera kobalt) - uczestniczy w tworzeniu czerwonych komórek krwi, tworzeniu materiału genetycznego (synteza DNA i RNA), przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega anemii złośliwej, aktywując kwas foliowy - współdziała z nim w budowie czerwonych krwinek, zapobiega zaburzeniom wzrostu, korzystnie wpływa na skład krwi i stan systemu nerwowego, jest krwiotwórczym czynnikiem wątroby, ochrania miąższ wątroby, uczestniczy w dojrzewaniu komórek nabłonkowych, bierze udział w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych, pełni funkcje koenzymu w przemianie kwasów organicznych, uczestniczy w tworzeniu flory jelitowej, gdzie ogromne ilości witaminy B12 są wytwarzane w jelicie cienkim i grubym.
Naturalne źródła występowania witaminy B12 to: żółtka jaj, sery żółte, mleko, jogurt, kiełki lucerny, wzbogacane płatki śniadaniowe, pełnoziarniste zboże, jarzyny liściaste.
Niedobór witaminy B12 powoduje stany zapalne jamy ustnej, zmęczenie, nerwowość, wahania nastroju, pogorszenie pamięci i możliwości koncentracji, anemia, zmęczenie, osłabienie, pieczenie języka, problemy żołądkowe, utrudnienie chodzenia, niepłodność, zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych, niedokrwistość złośliwa, zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka, zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu, zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności w chodzeniu), dolegliwości miesiączkowe.
Występowanie witaminy B12 jest bardzo ograniczone; w roślinach jej brak lub występuje w ilościach śladowych, co jest wyjątkiem wśród witamin, a w produktach pochodzenia zwierzęcego jej stężenie jest bardzo niskie. w niewielkim stopniu jest wytwarzana przez bakterie w przewodzie pokarmowym.
Zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi 0,002-0,004 mg i zależy od stanu fizjologicznego człowieka.
Ciekawostki:

  • Wegetarianie wykluczający z diety jajka i przetwory mleczne są narażeni na niedobory witaminy B12
  • Witamina B12 działa łącznie z folacyną, a zwiększenie przyjmowania folacyny częściowo niweluje jej niedobory,
  • Prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie witaminy B12
  • Witamina B12 aktywizuje substancje żelaza w organizmie oraz umożliwia wchłanianie witaminy A
  • Niedobory żelaza i witaminy B6 zmniejszają absorpcję witaminy B12
  • Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka ma zdolność syntezy witaminy B12

Witamina B13, czyli kwas orotowy
Witamina B14
Witamina B15, czyli kwas pangamowy
Witamina B16, czyli dimetyloglicyna, kwas pangamowy
Witamina B17, czyli amigdalina
Witamina B18 - patrz witamina B1
Witamina B22, ekstrakt aloesowy
Witamina N, czyli kwas liponowy
Witamina Bt, czyli witamina T, karnityna

Brak witamin z grupy B w organizmie - zmniejsza sprawność umysłową człowieka.


WITAMINA C (kwas askorbinowy lub kwas dehydroaskorbinowy) nazywana jest "witaminą na wszystko" i jest odpowiedzialna za syntezę komórek i tkanek w organizmie, uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła), uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony, wpływa na procesy odtruwania i odporności organizmu chroniąc go przed procesami utleniania, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, uczestniczy w regeneracji witaminy E, pomaga przy wchłanianiu żelaza (chroni przed anemią), jest czynnikiem stabilizującym układ odpornościowy i immunologiczny, hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin, posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych, bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy, podnosi odporność organizmu, przeciwdziała chorobom serca, uszczelnia naczynia krwionośne i błony komórkowe, podnosi sprawność intelektualną, zwalcza infekcje i neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki naszego ciała, uczestniczy w tworzeniu kolagenu, dzięki któremu skóra zachowuje jędrność, młody wygląd i blask, powoduje szybsze gojenie się ran, reguluje podstawowe funkcje naszego organizmu. Witamina C jest nazywana witaminą antystresową!
Naturalne źródła występowania witaminy C to: świeże owoce i warzywa, owoce dzikiej róży, czarna i czerwona porzeczka, truskawki, czerwona i zielona papryka, brukselka, czarn bez, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, cytryny, maliny, grejpfruty, pomidory, ziemniaki, kapusta, cebula, brokuły, kalarepa, szparagi, poziomki, jeżyny, natka pietruszki, melony, kapusta włoska, rzepa, cebula (chroni przed szkorbutem), kiszona kapusta, jarmuż, chrzan, agrest, żurawiny, jabłka, owoce rokitnika, niedojrzałe orzechy włoskie.
Nadmiar witaminy C nie jest magazynowany, lecz wydalany z moczem.
Niedobór witaminy C powoduje łatwiejszą zdolność do chorób, ospałość, zmęczenie, utratę jędrności i starzenie się skóry, powoduje krwotoki i jest przyczyną pękania naczynek, powoduje krwawienia z dziąseł, bóle stawów, podwyższony cholesterol, podatność na zawały i ataki serca, podatność na raka, małą odporność organizmu na przeziębienia, reumatyzm, łuszczenie się naskórka, przedwczesne starzenie się organizmu, depresja, wybroczyny krwi w układzie krwionośnym.
Dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminę C wynosi średnio 50-100 mg
Ciekawostki:

  • Kobiety w ciąży i karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C
  • Zbyt duże dawk syntetycznej witaminy C sprzyjają tworzeniu się kamieni w nerkach
  • Palacze mają wyższe zapotrzebowanie na Witaminę C niż osoby niepalące
  • Zwierzęta są w stanie wytwarzać witaminę C same (w wyjątkiem małp i świnek morskich)
  • Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła, wilgoci
  • Dłuższe przechowywanie zabija witaminę C w żywności
  • Kwas askorbinowy - witamina C jest białym proszkiem bez zapachu, o lekko kwaśnym smaku
  • Syntetyczne preparaty zawierają ok. 99% tego kwasu
  • Witamina C łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz rozcieńczonym alkoholu metylowym i etylowym
  • Nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach i ich rozpuszczalnikach
  • Długotrwałe przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C
  • Witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób raka, serca czy zaćmy
W celu optymalnego zredukowania ryzyka wystąpienia tych schorzeń, nowe zalecenia dietetyczne sugerują spożywanie nawet do 120 mg tej witaminy dziennie, najlepiej pochodzącej z warzyw i owoców.

WITAMINA D (kalcyferol) - utrzymuje w zdrowiu kości, zęby oraz mięśnie, wpływa na przyswajalność wapnia, wzmaga wchłanianie w jelitach wapnia i fosforu, zapobiega nadmiernemu ich wydalaniu z moczem, wpływa korzystnie na system nerwowy i na skurcze mięśni w tym serca, sprawne przewodzenie impulsów nerwowych, zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny (odpowiedni poziom cukrów we krwi)
Pokarmy bogate w witaminę D - mleko od zdrowej krowy i jego przetwory, masło, grzyby (najwięcej w borowikach), jajka, śmietana, drożdże.
Niedobór witaminy D u małych dzieci powoduje krzywicę, a u dorosłych rozmiękczenie w kościach, kruchość kości, bóle w "kościach", zapalenie stawów, trudności w gojeniu ran i oparzeń, zaburzenia trawienia, choroby skóry, osteoporoza, zapalenie spojówek, stany zapalne skóry, osłabienie organizmu, zmniejszenie odporności, osłabienie i wypadanie zębów, nerwowość, bezsenność.
Wielkość zapotrzebowania na witaminę D zależy od wielu czynników, a przede wszystkim od wieku, ilości witaminy D powstałej w skórze pod wpływem promieni słonecznych i ilości i wzajemnej proporcji wapnia i fosforu w diecie.
Średnie zapotrzebowanie na witaminę D wynosi 500 j.m.
Ciekawostki:
  • Pod wpływem promieni słonecznych nasza skóra sama produkuje witaminę D.
  • U dzieci i młodzieży niedobór witaminy D prowadzi do choroby zwanej krzywicą, pogłębia próchnicę zębów, utrudnia zrastanie się złamanych kości.
  • Witamina D jest odporna na działanie podwyższonej temperatury i długie przechowywanie produktów spożywczych.


    • WITAMINA E (tokoferol) zwana Witaminą Młodości - przeciwdziała miażdżycy, wpływa na jakość krwi, odnawia lipidy międzykomórkowe nazywane "cementem skóry", wpływa na jędrność skóry, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, przemianę materii (zwiększa podaż tlenu, zapobiega utlenianiu witaminy A, uniemożliwia tworzenie się toksycznych produktów), zapobiega rozwojowi miażdżycy, obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty, współdziała przy wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych. Witamina E odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych, zapewnia prawidłową produkcję spermy!
      Naturalne źródła witaminy E - słonecznik, orzechy, migdały, zarodki pszenne, fasola, otręby pszenne, ryż, szparagi, brokuły, seler, groch, kukurydza, płatki owsiane, chleb ciemny, jajka, sałata, fasola, pietruszka (nać), zielony groszek, marchew, olej kukurydziany, słonecznikowy i sojowy, kapusta, kiełki pszenicy, pełnoziarniste zboża, czosnek, awokado.
      Niedobór witaminy E powoduje: zapalenia nerek, żylaki, zakrzepy, trudność w gojeniu ran i oparzeń, bolesne skurcze i osłabienie mięśni, przebarwienia na skórze, zmęczenie, przedwczesne starzenie się organizmu, zanik mięśni i marskość wątroby, obniżenie płodności, niedokrwistość, osłabienie zdolności koncentracji, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
      Zapotrzebowanie nie jest dokładnie określone, a zgodnie z aktualnymi danymi wynosi 6-10 mg.


      WITAMINA F (Witamina FF, witamina F99, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, kwas arachidonowy, kwas linolowy, kwas linolenowy) - są budulcami komórek, wchodzą w skład błon komórkowych, zapewniając im lepszą trwałość, wpływają na prawidłowy stan skóry i włosów, pobudzają wzrost, przeciwdziałają stwardnieniu tętnic, powstawaniu egzemy i owrzodzeń skóry, działa przeciwzapalnie, podnosi odporność na zakażenia, działa żółciopędnie, pobudza regenerację nabłonków i tkanki łącznej, wzmacnia śródbłonki (wraz z witaminą P i C), zapobiega kamieniom i złogom układu żółciowego i moczowego, osłania błony śluzowe, obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom, przedłuża żywotność erytrocytów, zapobiega zwyrodnieniom naczyń,   reguluje gospodarkę tłuszczową, chroni wątrobę i nerki przed stłuszczeniem i marskością, przyśpiesza gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń, cofa ropnie i wysięki w skórze, działa przeciwzakrzepowo, hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych, zapobiega zaparciom.
      Naturalne źródło występowania to głównie w olejach roślinnych, a zwłaszcza w oleju lnianym, oleju z wiesiołka i z nasion ogórecznika, dyniowym, z pestek czarnej porzeczki, olej migdałowy, olej makowy, olej krokoszowy, olej sojowy, olej lniany, olej arachidowy, olej słonecznikowy.
       
      Niedobór witaminy F powoduje wiotczenie i łuszczenie się skóry oraz łamliwość włosów i paznokci, suchość lub łojotok skóry, złuszczanie naskórka, pękanie warg i kącików ust, krwawienia z nosa, zapalanie dziąseł i języka, przewlekłe stany zapalne powiek i spojówek, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, osłabienie i rozwarstwianie się płytek paznokciowych, plamki na płytkach paznokciowych, brak połysku paznokci, spowolniony wzrost paznokci i włosów, zahamowanie regeneracji nabłonków, tkanki łącznej i chrząstek, łamliwość i rozdwajanie końcówek włosów, brak połysku włosów, łupież, problemy z narządem słuchu i uszami, zaburzenia wytwarzania plemników, a nawet bezpłodność, patologiczne zmiany w nabłonkach płciowych u kobiet i mężczyzn, kłopoty z zajściem w ciążę lub utrzymaniem ciąży, nadżerki lub skłonność do nadżerek, bolesne miesiączkowanie, pękanie naczyń krwionośnych (wysięki), skłonność do zaskórników, ropni i wyprysków, przedwczesne siwienie włosów, zmiany zwyrodnieniowe naczyń krwionośnych, skłonność do czyraczności i miażdżycy.
      Dobowe zapotrzebowanie na nie wynosi około 200 mg.

      KWAS FOLIOWY (Folacyna, Witamina B9, Witamina M, Witamina B11 - witamina z grupy B). Występuje w żywności w postaci folianów, dlatego często termin witamina B9 utożsamia się z całą grupę związków. Może istnieć teoretycznie ok. 150 rozmaitych form kwasu foliowego, ale w przyrodzie jest ich nieco mniej, bo około 20 rodzajów). Kwas foliowy, czyli Folacyna, uczestniczy w tworzeniu kwasów nukleinowych DNA i RNA, syntezie aminokwasów, bierze udział w procesie podziału komórek, pełni ważną funkcję w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi (wraz z witaminą B12)
      Naturalne źródła występowania kwasu foliowego to: kiełki pszenicy, otrębay, drożdże piekarskie, wątroba, pietruszka (natka i korzeń), warzywa strączkowe, szpinak, ziarna soi, żółtka jaj, ryż naturalny, endywia, sałata, szparagi, soczewica, brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, pomidory, groch, fasola, buraki, orzechy, słonecznik, pszenica, pomarańcze, banany, maliny, rzepa, fasola, szparagi, zarodki pszenne, sok pomarańczowy, awokado. w wielu krajach za wyjątkiem Polski kwasem foliowym wzbogaca się chleb.
      Kwas foliowy nie jest toksyczny dla ludzi, ale jego zwiększone dawki mogą powodować bezsenność i rozdrażnienie.
      Niedobór kwasu foliowego: zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie, mała ilość czerwonych ciałek we krwi, uczucie przemęczenia, kłopoty z koncentracją, stany niepokoju, lęku, depresja, nadmierna drażliwość, bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią, zaburzenia w trawieniu i we wchłanianiu składników odżywczych, niedożywienie, biegunka, zmniejszony apetyt, obniżona masa ciała, stany zapalne języka oraz błony śluzowej warg, bóle głowy, kołatanie serca, przedwczesna siwizna, zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży.
      Kobiety w ciąży powinny przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego dziennie, przez okres począwszy od trzech miesięcy przed planowaną ciążą, aż do 12 tygodnia. Zapobiega to powstawaniu wad płodu. Ze względu na duży odsetek ciąż nieplanowanych, dobrze jest, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, przyjmowały stale kwas foliowy w ilosci 0,4 mg. U kobiet, które urodziły już jedno dziecko z wadą cewy nerwowej, zaleca się profilaktykę dawką 5 mg kwasu foliowego na dobę.
      Ciekawostki:
      • Występowanie wrodzonych wad układu nerwowego u noworodków uwarunkowane jest zbyt niskim spożyciem kwasu foliowego przez kobiety przed zajściem i we wczesnych etapach ciąży
      • Podczas gotowania może dojść do utraty kwasu foliowego aż do 90% (rozpuszcza się w wodzie) dlatego też gotujemy potrawy w małej ilości wody.
      • Kwas foliowy współtworzy tzw. hormon szczęścia - serotonina działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za aktywność i dynamikę w ciągu dnia
      • Zapobiega chorobom seca.

      WITAMINA H (Biotyna) - patrz: WITAMINA B7


      WITAMINA K (fitochinon, fillochinon) - wpływa na krzepnięcie krwi, uszczelnia sródbłonki naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się wybroczyn (tzw. pajączków), poprawia koloryt skóry. zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, zmniejsza obfite krwawienia miesiączkowe, posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbólowe, odgrywa dużą rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek, hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki,
      Naturalne produkty bogate w witaminę K - sałata, groch, olej sojowy, orzechy włoskie, szpinak, kapusta, pomidory, pokrzywa, zielone pomidory, natka pietruszki, lucerna, igły drzew iglastych, kalarepa, kalafior, brokuły, rzepa, awokado, brzoskwinie, truskawki, jaja, ser.
      Niedobór witaminy K powoduje krwotoki, nie gojące się rany, podatność na krwotoki, wydłużony czas krzepnięcia krwi, obfite miesiączki, skłonność do wybroczyn,  
      Przyczyną niedoboru witaminy K może być długotrwała kuracja antybiotykami, które niszczą florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
      Witamina K jest wytwarzana także przez bakterie jelitowe bytujące w naszym przewodzie pokarmowym.
      Rozpuszcza się tylko w tłuszczach, rozkłada się pod wpływem promieniowania słonecznego.
      Dobowe zapotrzebowanie wynosi w granicach 0,1-0,2 mg.

      WITAMINA P, czyli rutina, należy tutaj również kwercetyna, eriodyktyna, hesperydyna

      WITAMINA Q (ubichinon, witamina Q10, koenzym Q10)

      WITAMINA U - nieżyty żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby skórne, schorzenia sercowo-naczyniowe

      POKARMY BOGATE w BETA-KAROTEN
      - morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuż, szpinak, dynia, kabaczek, buraki, grapefruit, sałata, brokuły, brukselka, natka pietruszki, szpinak, kapusta, śliwki, pomidory, fasola, groszek zielony, jeżyny, rzeżucha,
      POKARMY BOGATE w BŁONNIK - wspomagają proces przemiany materii
      - suszone śliwki, jabłka, szpinak, ziemniaki, migdały, fasola, kukurydza, groch, soczewica, gruszki banany, chleb razowy, morele, brokuły, rodzynki, seler, marchew, brukselka, truskawki, płatki owsiane, pomidory,
      POKARMY BOGATE w PRZECIWUTLENIACZE - zapobiegają zwyrodnieniu komórek, chronią przed starzeniem organizmu, podnoszą odporność)
      - czosnek, marchew, bazylia, jagody, chili, cebula, szpinak, sałata, mięta, dynia, szałwia, pomidory, kalarepa, majeranek, pomarańcza, jarmuż, brukselka, orzeszki ziemne,
      POKARMY BOGATE w INDOLE - unieczynniają toksyny w organizmie
      brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzeżucha, rzepa, brukiew, gorczyca, awokado, szparagi, arbuzy, pomidory, jarmuż, kalarepa, rzodkiewka, chrzan, dynia, grejpfruty, cebula, ciemne winogrona.

       

      Zredagowała i opracowała Andromedah

      Źródło: Internet

      do góry

       

       
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
Kumax

Niezależna Telewizja