Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Przepisy optymalne

Papryka nadziewana

łopatka wieprzowa mielona 500 g
ryż 100 g
cebula 100 g
papryka zielona 6 szt 600 g
smalec 70 g

Przygotowanie farszu do papryki: Ugotować ryż, mieloną łopatkę doprawić solą i pieprzem dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać. Dodać ostudzony ryż i ponownie wymieszać. Wydrążyć paprykę (jedna papryka wazy od 80 do 100 gram i farsz od 90 do 120 gram, czyli porcje mozna liczyc na 200 gram), wycinając kółko wokoło ogonka, usunąć gniazdo nasienne, wypłukać pozostałe nasiona. Napełnić paprykę farszem.
W garnku, brytfannie lub głębokiej patelni z przykryciem roztopić smalec i ułożyć nadziane papryki. Podsmażyć, dolać wody i dusić pod przykryciem.
Jest to porcja na kolacje optymalną dla kilku osób. Aby zachować proporcje należy jeszcze dodać coś z przeważającą iloscią białka i tłuszczu np. żółty ser, który roztopi się na papryce.

Wątróbka drobiowa smażona na głębokim tłuszczu

wątrobka z kurczaka 300 g
masło 120 g

Pół kostki masła rozpuścić w garnku i na gorący tłuszcz wrzucić wątrobkę. Na głębokim tłuszczu wątróbka nie przywiera do dna, nie trzeba jej zeskrobywać, wystarczy od czasu do czasu przemieszać. Wątróbka smażona na maśle ma niesamowity smak. Porcja na dwie osoby. Podawać z ziemniakami i kapustą okraszoną smalcem z boczkiem.

Karkówka

3 kotlety z karkówki 350 g
pieczarki 150 g
cebula 50 g
pomidor 160 g
smalec 30 g

Kotlety można rozbić lekko tłuczkiem lub posiekać - ponacinać - uderzając wiekszym nożem. Przyprawić ziołami lub tradycyjnie: sól, pieprz. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym smalcem. Gdy od spodu się przyrumienią, przewrócić, na wierzch wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę. Przykryć pokrywką. Po ok 10 min. podlać wodą. Porcja na dwie osoby. Podawać z czerwona kapustą konserwową, majonezem i serem położonym w ostatnim etapie smażenia na kotlet, oraz jakimś owocem.

Sałatka warzywna

jajko gotowane 160 g
pomidor 50 g
ogórek 40 g
papryka 40 g
majonez 60 g
cebula 30 g

Gotowane 3 jajka i pozostale produkty pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i dodać majonez. Wymieszać. Sałątka jest doskonałym zamiennikiem np. gdy znudzi się "żółtkownica".

Tatar z ryby

świeża ryba słodkowodna 300 g
cebula 100 g
oliwa z oliwek 50 g
żółtka 40 g
sok z cytryny 30 g
maggi, pieprz, sól

Świeży płat ryby oczyścić z ości, odskórować, przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodać oliwę, żółtko, bardzo drobno skrojoną cebulę, pieprz i magi. Wymieszać, jeśli trzeba dosolić do smaku. Podawać z optymalnym pieczywem z masłem.

Wołowina

wołowina na pieczeń 250 g
olej słonecznikowy 30 g
mąka pszenna 500 25 g
cebula 150 g
ziemniaki 150 g
marchew 100 g
dynia 100 g
masło 200 g
mak niebieski 30 g

Wołowinę pokroić w kostkę, obsypać mąką i zrumienić na rozgrzanym oleju. Wyjąć usmażone mięso, a na jego miejsce wrzucić cebulę pokrojoną plasterki. Zrumienić, a gdy już są rumiane, przełożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki i dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Wsypać mak oraz trzy filiżanki wody i zagotować. Zmniejszyć płomień na minimum i gotować 90 min. pod przykryciem. Kontolować ubytek wody, braki uzupełniać. Rozetrzeć jarzyny na miazgę lub całość zmiksować. Dodać kostkę masła aż się rozpuści. Doprawić pieprzem i solą. Posypać dwiema łyżkami siekanej pietruszki.

Polewka orzechowa z klopsikami

wywar z kości 1000 g
łopatka wieprzowa 250 g
orzechy włoskie 100
orzechy laskowe 50 g
śmietana 30 100 g
masło 50 g
2szczypty mąki pszennej 5 g
3 żółtka 60 g

Do wywaru dodać orzechy i gotować je aż zmiękną (około 25 min.) w międzyczasie zmielić dwukrotnie łopatkę, przyprawić pieprzem i solą, dodać dwa żóltka i wyrobić dokładnie na gładką masę. z mięsnej masy ulepić klopsiki czyli małe kuleczki mięsne o średnicy do 1 cm. Miękkie orzechy usunąć z wywaru, połowę orzechów włoskich odłożyć na bok (najlepiej tych całych i połówek) resztę zmiksować na miazgę z odrobiną wywaru. Przecedzić przez gęste sito (usuwając zabłąkane łuski i skórki orzechów). Do wrzącego wywaru wrzucić kuleczki mięsne i gotujemy pod przykrciem 5 min. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i stale mieszając śmietanę, zlać do miseczki i zaprawić ją żółtkiem. Do wywaru dodać wszystkie składniki, delikatnie mieszając, doprawić do smaku. Polewkę podawać w bulionówkach.

Zawijaniec

słonina 800 g
wątroba wieprzowa 400 g
wołowina: rostbef bez kości 400 g
szynka wieprzowa 500 g
boczek surowy 150 g
2 jajka i 2 żółtka 100 g
cebula 150 g
bułka tarta 15 g

Duży płat słoniny o bokach 30x30 cm i grubości 05 cm. posypać mieszanką przypraw (pieprz, papryka, majeranek) i odstawić na 2 godz. Wątróbkę udusić na smalcu z cebulą (10 - 15 min), a następnie z boczkiem i wołowiną zmielić dwukrotnie, dodać 2 jajka i 2 żółtka, bułkę tartą, przyprawić do smaku, wyrobić na gładką masę. Szynkę rozbić na filet, pokryć nią płat słoniny i nałożyć na wierzch masę wątrobową. Wszystko zwinąć w słonince i mocno obwiązać nicią kucharską. Następnie zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku 1,5 do 2 godzin sprawdzając ostrym patyczkiem miękkość potrawy. Gdy już jest upieczona pkroić ją w skośne plastry i podawać z kiszoną kapustą. Można również zawijańca podawać na zinmo z musztardą lub chrzanem.

Zapiekanka z jajek

4 jajka 200 g
6 żółtek 120 g
śmietana 30% 100 g
Masło 40 g
cebula i pomidor po 50 g
boczek wędzony 250 g
ziemniaki 100 g
ser żólty Ementaler (starty) 100 g

Ziemniaki pokroić w talarki i podsmażyć je na maśle. Boczek pokroić w kostkę, cebulę i pomodora również. Dodać boczek do ziemniaków, następnie cebulę i - gdy się podrumieni - pomidora. Jajka wymieszać z żóltkami i śmietanką, doprawić do smaku i dodać do reszty potrawy. Zdjąć ją z ognia, podsypać serem w włożyć do piekarnika na 15 - 20 min. rozgrzanego do temp. 180 st. Jest to potrawa jednogarnkowa.

Wątróbka z bekonem

wątróbka 250 g
bekon 100 g
świeże liście szałwi 20 g
masło 30 g

Wątróbkę zalać wodą na 5 minut. Pokroić bekon na paski. Wątróbkę podzielić na kawałki, na każdy położyć pół listka szałwi. Wątróbkę posypać pieprzem, owinąć bekonem i wbić na patyczki do szaszłyków. Można piec na grilu lub na patelni z tłuszczem około 50g przez okolo 10 minut. w czasie smażenia przewracać roladki na drugą stronę.

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
Kumax

Niezależna Telewizja