Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Przepisy optymalne

Lody

-10 żółtek
- jeden cukier waniliowy
- jedna łyżka cukru (niekoniecznie)
- jeden litr śmietany 30% słodkiej
Żółtka ubić na kogel-mogel. Ubijać dość długo, aby masy było jak najwięcej (tzn. była jak najmocniej napowietrzona).
Osobno ubić śmietanę z cukrem waniliowym na sztywną masę. Połączyć. Przełożyć do pojemniczków w celu zamrożenia.
Można też tą masę podzielić na trzy równe części.
Do jednej dodać troszkę startej wanilii. Do drugiej, łyżkę czubatą kakao (najzwyklejszego z wiatrakiem). Do trzeciej np. sezonowe owoce.
Można nakładać do pojemników, każde z osobna, można też łączyć w wielosmakowe.
DZIECI SZCEGÓLNIE LUBIĄ LODY. Można im je podawać ile chcą.
Za dużo ich nie zjedzą, ponieważ jest to bardzo syte danie. Nie powinny mieć również łaknienia na świństewka, typu czipsy.
Jako ciekawostkę podam, że osoby z nadwagą - chudną, pod warunkiem, że nie dodają cukru.

Deser Lodowy

- lody
- litr śmietany 30% słodkiej
- cukier waniliowym
- brzoskwinie w puszce
- ananasy
- wiórki kokosowe
- rodzynki
- migdały
- rozdrobnione orzechy włoskie
- starta gorzka czekolada
- czekolada gorzka (najlepsza Goplana)
- jeżeli ktoś posiada wiśnie w zalewie alkoholowej(nie podawać dzieciom)
- ajerkoniak (dla dorosłych)
- sok malinowy
Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym.
Rodzynki zalać wrzątkiem na parę minut, odcedzić, wystudzić.
Do pucharków nakładać lody, (oczywiście własnej produkcji), na nie bitą śmietanę.
Dodać brzoskwinie, ananasa, wiśnię.
Posypywać wiórkami, migdałami, rozdrobnionymi orzechami. Dodać po parę rodzynek. Posypać gorzką czekoladą, wstawiając po jednej kostce czekolady. Polać dorosłym ajerkoniakiem. Dzieciom sokiem.
Można dla dekoracji wstawić rurkę z wafla, bądź po prostu kawałek wafla. Sezonowo można komponować desery według własnego uznania, np. truskawka, jagoda i inne.
Pełnowartościowe danie, również o działaniu odchudzającym.

Polewa czekoladowa

Roztopiać 10 dkg. masła. Dodać dwie czubate łyżki kakao i jedną cukru. Zagotować.
Dodać ok. 50 ml. słodkiej 30% śmietany.
Ciągle mieszając obserwować kiedy polewa zacznie wrzeć. Natychmiast wyłączyć palnik i przenieść naczynie z polewą do zimnej wody, ciągle mieszając. Kiedy polewa zgęstnieje i wystygnie, wylać ją na wystudzony sernik (lub inną potrawę) i łyżką rozprowadzić po całej powierzchni. Posypać obficie wiórkami kokosowymi i rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Do posypki można dodać jeszcze innych bakalii według uznania.

Karp smażony

Karp waga ok 1400g lub płaty - 700g
Mąka pszenna typ 500 100g
Masło 30g

1 Karp cały ok 1500g, podzielić na 4 części, a następnie każdą część przeciąć wzdłuż kręgosłupa, aby otrzymać razem 8 części. Lekko nasolić. Obtoczyć w mące, smażyć na oleju. Przekładać na półmisek i wstawić do gorącego piekarnika. Na każdy kawałek położyć wiórki masła.

Karp duszony z pieczarkami

Karp waga ok 1400g lub płaty - 700g
Pieczarka świeża 400g 
Cebula 100g
Masło 30g

1 Karp cały ok 1500g, podzielić na 4 części, a następnie każdą część przeciąć wzdłuż kręgosłupa, aby otrzymać razem 8 części. Lekko nasolić. Półmisek żaroodporny posmarować olejem (dno i boki). Dno i boki półmiska wyłożyć krążkami cebuli. Ułożyć warstwę, karpia (4 części), położyć kilka plastrów cebuli, ułożyć pozostałe części karpia. Na wierzch ułożyć pokrojone w  grube plastry lub ćwiartki pieczarki. Pieczarki można wcześniej krótko poddusić na maśle. Wstawić do gorącego piekarnika na ok pół godziny.

Łosoś w śmietanie

filet z łososia 400 g
smalec 50 g
śmietana 36% 250 g
3 cebulki szalotki 50 g
masło 50 g
2 żółtka 40 g
otarty żółty ser 60 g
pieprz, sól, sok z cytryny

Filet z łososia, bez ości i skóry posolić, popieprzć i skropić z obu stron sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na 1/2 godz. (jeżeli filet jest zamrożony to dzień cześniej rozmrozić go w lodówce na dolnej półce). w tym czasie przygotować sos. Na średniej patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojoną szalotkę i na małym ogniu dusić ją do miękkości (około 5 - 7 min.) Następnie dolać śmietankę i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zestawić patelnię z palnika. Doprawić pieprzem i  sokiem z cytryny (śmietanka powinna być lekko kwaskowata), jeżeli trzeba dosolić. Do letniego sosu dodajemy żółtka, cały czas mieszając. Odstawić w ciepłe miejsce, aby produkty spokojnie się "przegryzły". Następnie roztopić smalec i smażyć łososia z obu stron (można filet podzielić na mniejsze części). Przełożyć łososia do żaroodpornego naczynia, wcześniej posmarowanego masłem i zalewać sosem śmietanowym. Następnie posypać górę roztartym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 150 stopni C. Można posypać potrawę świeżym koperkiem, udekorować plasterkami cytryny.

Krokiety

ciasto serowo - jajeczne 1500 g
kapusta kiszona 1000 g
grzyby suszone 20 g
mięso wołowe mielone 150 g
słoninka mielona 80 g
podgardle wędzone 100 g
cebula 100 g
smalec 100 g

Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie około 2 godz., a następnie obgotować do miękości. Kapustę wypłukać i gotować około 1/2 godz. z ciasta serowo - jajecznego (wg. przepisu dr. Kwaśniewskiego) na średniej patelni i niewielkiej ilości tłuszczu, smażyć z obu stron placki jak na naleśniki. Odkładać je w ciepłe miejsce, w tym czasie staną się bardziej "elastyczne". Na dużej patelni rozgrzać resztę smalcu, dodać słoninkę, cebulkę i podgardle pokrojone w kostkę. Wysmażyć na skwarki. Następnie dodać mielone mięso, dusić 5 min. potem dołożyć wyciśniętą kapustę (wcześniej nieco poszatkowaną) i pokrojone w paseczki ugotowane grzyby (bez wywaru). Dusić wszystkie składniki kilka minut, stale mieszając. Naleśniki napełnić farszem i zawijać w krokiety. Można podawać je bezpośrednio po zrobieniu, można odsmażyć na smalcu lub podać z sosem śmietanowo - grzybowym.

Żeberka w kapuście

żeberka wieprzowe 1000 g
kapusta biała 500 g
cebula 100 g
śmietana 30% 50 g
przecier pomidowowy 30% 70 g
smalec 60 g
koperek świeży 1 g
przyprawy

Z kapusty wyciąć głąb, obgotować 5 - 7 minut w osolonej wodzie, odzielić liście, a z nich wyciąć żylaste pasma środkowe. Żeberka pokroić na porcje (dwie kości w porcji), obsypać solą i  przyprawami (pieprz, czosnek, papryka) wstawić do lodówki na 2 godz. Następnie rozgrzać na patelni smalec i mocno obsmażyć żeberka z obu stron. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę. Żeberka posmarować koncentratem pomidorowym i obłożyć cebulką. Następnie każdą porcję zawinąć w 2 liście kapusty i w rondlu dusić z wywarem z ugotowanej wcześniej kapusty, do miękkości. Wyjąć ostrożnie żeberka na półmisek, a sos zagęścić i dodać śmietankę. Następnie polać zeberka.

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
Kumax

Niezależna Telewizja