Szukaj na stronie
Statystyka

arkadia-polania.pl Real PR


Free counters!
stat4u


Dieta OPTYMALNA

Dieta idealna - Dieta optymalna

Rozmowa z Markiem Chylińskim, redaktorem naczelnym "Dziennika Zachodniego", który zapoczątkował rzetelne publikacje na temat żywienia optymalnego na łamach prasy.

Niektórzy twierdzą, że o żywieniu optymalnym nic nowego nie da się powiedzieć, pan pisze nową książkę "Dieta idealna - dieta optymalna". Skąd taki tytuł?

- Jest to jeszcze tytuł roboczy, choć myślę, że taki zostanie, gdyż został już zaakceptowany. Optymalni i osoby przekonane do tego modelu żywienia naprawdę tak uważają. Bo co to znaczy "dieta optymalna" - najlepsza! Czyli idealna. Model żywienia, który nie zakłada tak na dobrą sprawę żadnych wyrzeczeń i jest bardzo zdrowy. w książce, którą przygotowuję znajdziemy dowody na to, że dieta optymalna działa. Doskonale pani wie, że wciągu ostatnich trzech lat świat naukowy przeprosił jajka. Pod koniec lat 90. przyjechał do Polski jeden z szefów Światowej Organizacji zdrowia i pytany o to co mamy jeść, a co nie i przy okazji o jajka, powiedział, że pół jajka na tydzień, to będzie w sam raz. Chcę podkreślić to, że nikt nie kwestionuje, że jedząc żółtka jajek można się uchronić przed miażdżycą. No chyba, że jest to osoba, która nie zna najnowszych badań... Materiały do książki zbierałem dwa lata. Dokonałem przeglądu wszystkiego, co ludzie - lekarze, dietetycy - napisali pomiędzy rokiem 1996 a 2003 na temat pożytku ze spożywania tłuszczu i białek. Wydaje mi się, że udało się dzięki temu wzmocnić wszystkie opinie dr. Kwaśniewskiego, który też zbierał piśmiennictwo na ten temat, ale w latach 50., 60., 70., 80., czyli wtedy kiedy był bardzo aktywny zawodowo i kiedy opracowywał podstawy diety. tymczasem od drugiej połowy lat 90. wiele w światowej nauce się zmieniło. Choćby amerykańskie badania, opublikowane w marcu tego roku, dzięki którym stwierdzono m. in., że osoby z dużą nadwagą na diecie Atkinsa szybciej traciły na wadze i miały lepsze poziomy HDL-u, który obniża ryzyko zawałów i miażdżycy,niż osoby stosujące tradycyjny model żywienia. Tak naprawdę świat naukowy dojrzał już, by powiedzieć przepraszam Kwaśniewskiemu, a moja książka przytacza ku temu argumenty. Chcę też, by po prostu świadczyła o tym, że dieta optymalna jest najlepsza i najzdrowsza.

Podaje pan konkretne przykłady?

- Znalazłem wyniki badań z Okinawy - coś niewiarygodnego - na wyspie było jeszcze w latach 50. i 60. najwięcej stulatków w Japonii, a jak wiadomo w Japonii żyje się dłużej niż u nas. Na Okinawie Japończycy byli szczególnie długowieczni. Ale Okinawa była okupowana przez armię amerykańską, która wprowadziła tam swoją kuchnię. i okazało się, że mieszkańcy Okinawy spośród wszystkich mieszkańców Japonii zaczęli najczęściej chorować i ta średnia długość życia bardzo się skróciła. Dotarłem do tradycyjnego menu mieszkańców Okinawy. Wszyscy pewnie myślą, że oni tam jedli ryby, bo co na takiej wyspie A tu nic podobnego - jedli wieprzowinę - i była to w zasadzie podstawa ich pożywienia. Teraz wracają do tego tradycyjnego modelu żywienia. Dzieci w szkołach zamiast przekąsek, kanapek, czy batoników dostają zupę z kawałkami wieprzowiny. Trzeba to wszystkim naszym lekarzom przedstawić...

Co jeszcze znajdzie się w pana książce?

- Jest krytyka diety wegetariańskiej, piszę też o teorii kalorycznej, a konkretnie o płyciznach w teorii kalorycznej. Jest rozdział o szkodliwości cukru - "Cukier nie krzepi" i porównanie diety optymalnej do innych modnych w ostatnich latach diet, np. do diety Montignac'a, która zrobiła furorę na Zachodzie. Rozdział "Wszystko o tłuszczach". Przez nie których traktowane jako źródło zła wszelkiego, ale tak naprawdę nieznane. Dr Kwaśniewski mówi, że te są najlepsze, które są najbardziej nasycone wodorem, mają najwięcej wiązań wodorowych. A dietetycy mówią nam całkiem co innego...

Będzie tam również swego rodzaju publicystyczna rozprawa ze środowiskiem lekarskim i farmaceutycznym. Wszyscy mamy już świadomość, że koncerny farmaceutyczne prowadzą z nami bardzo ryzykowną grę. Często oferują nam jakiś lek, a potem okazuje się, że on szkodzi. Dr Kwaśniewski mówi o tym od trzydziestu lat. Poruszam też sprawę cholesterolu. Piszę, że nie należy się go bać, ż należy raczej zwracać uwagę na poziom HDL, by był odpowiedni wysoki. Jak wiadomo dieta optymalna w sposób rewelacyjny podwyższa poziom tego "dobrego" cholesterolu i można powiedzieć, że ten sposób odżywiania gwarantuje uniknięcie miażdżycy, zawału serca i wielu innych chorób.

Ucieka pan od stereotypu, że dieta optymalna jest znakomita, jeśli chcemy się odchudzić?

- Jedna część mojej książki jest w całości poświęcona otyłości. Ni jestem lekarzem i nie silę się na to, by kogokolwiek leczyć, czy nawet gwarantować wyleczenie z wielu chorób. Zostawiam to lekarzom optymalnym. Jednak z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, ż niezaprzeczalnie ta dieta jest najbardziej skuteczną dietą odchudzającą, jaką spotkałem. Proszę sobie wyobrazić, że 90% osób, które przechodziły różne kuracje odchudzające nie ma długotrwałych efektów! Człowiek się katuje, odmawia sobie wszystkiego, a potem występuje efekt jo-jo i często jeszcze negatywnie odbija się to na zdrowiu delikwenta. A na diecie optymalnej wagę należną osiąga się bez większych problemów i bez powrotu nadwagi...

Ma pan jakiś ulubiony fragment swojej książki?

- Historiozoficzna analiza, dlaczego człowiek powinien żywic się optymalnie. Jestem dumny z tej części. Na przestrzeni dziejów gatunku ludzkiego jest tylko wyrywek czasu, kiedy spożywamy produkty zbożowe. 10 tys. lat temu, co najwyżej, to jest okres, kiedy człowiek zaczął siać i zbierać...

Zauważa pan rozwój ruchu optymalnych i wzrost zainteresowania dietą. Gdzie w tej sytuacji widzi pan miejsce dla siebie?

- Swoją rolę widzę w edukowaniu. Ludzie lubią jeść tłusto, tylko nie chcą się do tego przyznawać. Trzeba pokazywać i biednym i bogatym, i wykształconym i robotnikom, że powinni zadbać o to, co mają na talerzu. Nie namawiać, ale pokazywać. Nawet w domu tak nie postępuję. Mam 19-letnią córkę i 10-letniego syna, i oni na tej diecie nie są. Ale proszę spytać mojego syna czy wybiera na śniadanie jajka czy dżem? On naturalnie wybiera jajka. Kiedy byliśmy całą rodzina w Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze (przeprowadzałem wtedy wywiad z prezydentem Lechem Wałęsą) nie było żadnych sensacji przy stole - u nas w domu tak się jada. Wszystko było smacznie i ładnie podane. Zauważyłem, że tam też duży nacisk kładzie się na edukację: wykłady, materiały szkoleniowe i przede wszystkim dobrze wyszkolony personel - lekarze, dietetyczki. Tak ma być.

Tłusta dieta to podstawa

Harwardzka Szkoła Zdrowia weryfikuje przestarzałe zalecenia dietetyczne. Jakiekolwiek nie byłyby argumenty przeciwników diety optymalnej i wątpiących, pewnikiem jest nowy światowy trend zmierzający w kierunku zmiany podstawowych założeń dietetyki. Wiek XXI, w którym obecnie żyjemy, jest czasem nowej myśli w nauce i technice, jaki zawsze przynosi epoka fin de siecle, czyli przełomu wieków. Obecnie przestarzałe poglądy o szkodliwości tłuszczów w odżywianiu możemy spokojnie odłożyć do lamusa. Na dowód tego przedstawiam przedruk wiadomości, które ukazują się w Harvard News Office, czyli w harwardzkich wiadomościach prasowych. Wszystkim, którzy obawiają się przyznać w gabinecie lekarskim do stosowania diety optymalnej, radzę nie wstydzić się tego. w razie jakichkolwiek zarzutów bądź uwag, należy zapytać: czy nie zna pan/pani ostatnich doniesień naukowych z Harvardu? Tworzenie nowej diety dla Ameryki: Harwardzka Szkoła Zdrowia weryfikuje przestarzałe zalecenia dietetyczne.

9 września 2003 roku eksperci Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego wypowiedzieli się: amerykańska dieta zdominowana przez beztłuszczowe produkty zbożowe i mączne, kasze, chleb i kukurydzę jest błędna i zamiast prowadzić do obiecanej krainy szczupłej sylwetki, powoduje obwisłą otyłość oraz zwiększenie ryzyka cukrzycy. Częściowo winę za istniejący stan rzeczy ponosi rząd USA, ponieważ wypromował model "idealnej" diety na podstawie "piramidy żywnościowej", której podstawą są węglowodany, takie jak chleb, ryż, makaron, a na samym szczycie tłuszcze, oleje i słodycze.

Jedynym nie pasującym tu problemem dla nauki jest to, że węglowodany wysokooczyszczone zawarte w produktach takich jak ryż, chleb, makaron mają nieco inne działanie metaboliczne niż te, które są zawarte w słodyczach. Dalej: dawno dowiedzione jest pozytywne działanie niektórych tłuszczów i olei, szczególnie jedno i dwu nienasyconych występujących w oliwie z oliwek i orzechach, w schorzeniach układu krążenia, co usprawiedliwia ich powszechność w diecie amerykańskiej. Dlaczego zatem znalazły się na szczycie piramidy?

Nieszczęsna amerykańska dieta wspomagana przez megaporcje, słodkie napoje i brak aktywności fizycznej prowadzi do tak gwałtownie wzrastającego wskaźnika otyłości, że stan Missisipi po raz pierwszy osiągnął liczbę otyłych przekraczającą 25% ludności dorosłej.

Problem ustalenia amerykańskiej diety i przewrócenia piramidy żywnościowej będzie podjęty przez rząd w roku 2004 według wytycznych przedyskutowanych na Harwardzkiej Konferencji Zdrowia Publicznego. Oprócz przedstawienia ostatnich nowości w nauce o żywieniu, konferencja stworzyła okazję do dyskusji, w jaki najlepszy sposób tę wiedzę wykorzystać. Kilku mówców przekazało własne doświadczenia na temat zbiorowego żywienia w szkołach publicznych i restauracjach.

Dean Barry Bloom ze Szkoły Zdrowia Publicznego zacytował ostatnie statystyki, które wykazują wzrost częstości otyłości wśród ludności afroamerykańskiej o 120%, oraz hiszpańskiej, a o 50% wśród dzieci pomiędzy 1986 a 1998 rokiem. Oszacowane koszty tego wzrostu wynoszą ponad 110 bilionów dolarów z powodu tylko samych powikłań otyłości. Temat jest ogromnie ważny - podkreśla Bloom. Chodzi o zaoszczędzenie olbrzymich środków, a także o to, jak utrzymać zdrowie ludzi i jak leczyć ludzi chorych.

Mówcy podkreślali, że załamanie się zdrowia pozostaje w związku spożyciem glukozy. Spożycie pokarmów zawierających glukozę powoduje wzrost poziomu cukru we krwi a potem ponowny spadek, nawet poniżej poziomu wyjściowego. Badania jednocześnie wykazują, że niski poziom cukru podnosi poziom adrenaliny.

- Jak może czuć się 10-letnie dziecko w szkole po zjedzeniu na śniadanie bułki z niskotluszczowym serkiem (na śniadanie), z niskim poziomem cukru i stałym wydzielaniem adrenaliny? - pyta David Ludwig, profesor pediatrii Harvard Medical School, twórca programu leczenia otyłości dzieci przy Children's Hospital. - Efektem będą zaburzenia hormonalne. Ta żywność metabolicznie jest nie do odróżnienia od podania porcji cukru.

Prezentowano także wyniki wielu badań wskazujących, że. niskotłuszczowa, wysokowęglowodanowa dieta nie pomaga osiągnąć spadku wagi i szczupłej sylwetki ani odzyskać zdrowia. w przeciwieństwie wykazano, że dieta śródziemnomorska zawierająca relatywnie wysoki procent tłuszczu jest najlepsza w prewencji chorób układu krążenia. Diety zawierające umiarkowany poziom białka i tłuszczu są najbardziej skuteczne w leczeniu otyłości.

Dotychczasowe badania także wskazują na istnienie związku pomiędzy sposobem odżywiania a różnymi rodzajami nowotworów, podkreślając, że dieta bogata w warzywa i owoce szczególnie zmniejsza ryzyko raka piersi, płuc i innych raków.

Przełożenie nauki na wnioski praktyczne jest od lat wyzwaniem. Obecni na konferencji złożyli wniosek, aby Peter Koutoujian, przewodniczący komitetu legislacyjnego Joint Comittee on Health Care, opublikował oficjalny komunikat na temat leczenia otyłości, który byłby podstawą do podjęcia konkretnych działań. Jakie miałyby to być działania, to osobny temat. Alison Forrest, kierownik żywienia Brrewster Pierce Memorial Elementary School w Huntington powiedziała, że należy wykorzystywać lokalną produkcję żywności w danym regionie, tak aby była ona zawsze zdrowa i świeża. Pani Forrest podkreśliła także, że nauka o zdrowym żywieniu powinna być częścią programu nauczania w szkole. Oto jej wypowiedź:

"Ponad 100 lat temu w krajach uprzemysłowionych powszechnie dostępna stała się żywność zawierająca dużą ilość wysokooczyszczonych węglowodanów, co zaskutkowało rozwojem nowych problemów zdrowotnych nazywanych chorobami cywilizacyjnymi. Przed nami wiele pracy we wszystkich grupach wiekowych ludności. Należy nauczyć dorosłych, jak wybierać mądrze żywność, tak aby mogli mieć oni zdrowe dzieci, które będą odżywiane jak należy w domu i w szkole"
Alvin Powell - Harwardzkie Biuro Prasowe.

do góry

 

 
 
LUCULLUS
 

Wesprzyj nas
Moja książka
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
DOSTAŁEM DRUGIE ŻYCIE czyli wpływ żywienia niskowęglowodanowego na pozbycie się większości chorób cywilizacyjnych
Reklama
Kumax

Niezależna Telewizja